Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Tanjug/Mina/M.L.B. ]

01. 01. 2023. 12:23 >> 12:19
1

ŠVEDSKA AMBASADORKA

Želimo Zapadni Balkan u EU, vrijeme da se ubrzaju reforme

Švedska želi Zapadni Balkan u Evropskoj uniji (EU), ali je vrijeme da se ubrzaju reforme i usaglase politike, ocijenila je švedska ambasadorka za Crnu Goru i Srbiju Anika Ben David.

Švedska je danas počela šestomjesečno predsjedavanje Savjetu Evropske unije (EU), a Ben Davim je poručila da žele dobrodošlicu zemljama Zapadnog Balkana.

Ben David je u intervjuu za Tanjug rekla da je poruka EU u Tirani na Samitu, prvom koji je održan van Unije, bila jasnija nego ikada.

"Čvrsto smo posvećeni i želimo dobrodošlicu zemljama Zapadnog Balkana u porodicu EU. Geopolitička realnost donijela je novu potrebu za hitnošću u procesu pristupanja EU. Ali mjerila kao osnovni uslovi i dalje važe", kazala je Ben David.

Ona je dodala da postoji jasan put, jasna metodologija. "Želimo da vidimo da se proces pridruživanja zasnovan na reformama ubrzava", rekla je Ben David.

Ona je govorila o namjeri EU da nastavi da jača i intenzivira angažman u cilju transformacije Zapadnog Balkana, ocjenjujući da je vrijeme da se reforme ubrzaju, usaglase politike i preduzmu nove odlučne mjere za geostratešku orijentaciju Srbije i cijelog regiona.

Ben David je istakla da proces evrointegracija može biti zahtijevan. "Promjene dotiču DNK države i društva", ukazala je Ben David.

Ona je naglasila da je krajnji cilj uspostavljanje jake državne uprave i demokratskih praksi koje omogućavaju adekvatno i demokratsko funkcionisanje institucija na polju bezbjednosti, pristupa pravdi, zaštiti ljudskih prava, pružanju javnih usluga, ekonomskih rezulata i stvaranja novih radnih mjesta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније