Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2023. 12:09 >> 19:28
2

KOMITET SAVJETA EVROPE

Pohvale zbog borbe protiv korupcije, žal zbog neizbora sudija Ustavnog suda

Komitet za praćenje poštovanja obaveza nastalih po osnovu članstva u Savjetu Evrope ukazao je u godišnjem izvještaju za 2022. godinu da žali što u Crnoj Gori nijesu izabrane sudije Ustavnog suda, ali pohvaljuju napredak ostvaren u borbi protiv korupcije. Komitet, stalno tijelo Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, pozvalo je sve političke subjekte da bez odlaganja izaberu ustavne sudije.

Prema izvještaju komiteta, Crna Gora se poziva da implementira preporuke OEBS-ove Kancelarije za ljudska prava i demokratske institucije u vezi sa izbornim procesom, prije idućih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

U izvještaju se ističe da razvoj događaja u borbi protiv korupcije djeluje obećavajuće, te da se očekivalo da će serija visoko profilnih slučajeva biti indikator stvarne posvećenosti borbe protiv korupcije. 

"U prethodnim procjenama zaključeno je da je zakonski okvir dovoljan, ali da nedostaje politička volja za njegovo sprovođenje. Očekivalo se da će niz slučajeva visokog profila dokazati stvarnu posvećenost borbi protiv korupcije. Tokom posjete (jul prošle godine), koizvjestioci su se susreli sa Glavnim specijalnim državnim tužiocem koji je izjavio da je od Vlade dobio svu potrebnu podršku u kadrovskom i materijalnom smislu. U sedmicama koje su prethodile posjeti, hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, kao i bivšeg predsjednika Privrednog suda (Blažo Jovanić), možda ukazuje na stvarnu političku volju za suzbijanje korupcije", navodi se u Izvještaju.

Crna Gora je uključena u izvještaj komiteta jer je i dalje pod monitoringom kako ispunjava obaveze u Savjetu Evrope.

Crna Gora je članica Savjeta Evrope od maja 2007. godine. 

Prema Izvještajy, proteklu godinu u Crnoj Gori obilježila je ozbiljna politička nestabilnost. 

Između ostalog, navedeno je da je predsjednik države Milo Đukanović 20. septembra predložio održavanje vanrednih izbora nakon što je odbio da potvrdi Miodraga Lekića, kandidata tri vladajuća politička bloka, za premijera.

"Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović optužio je predsjednika Đukanovića da zloupotrebljava svoja ustavna prava i blokira politički dijalog", navodi se u izvještaju.

Kako se navodi, ovakvi događaji su ometali sprovođenje izborne reforme i imenovanje sudija Ustavnog suda.

"Ustavni sud sada nije u mogućnosti da pravilno funkcioniše po pitanju izbornih sporova", navodi se u dokumentu. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније