Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

О.З.

12. 01. 2023. 13:57 >> 13:53
12

USTAVNO OVLAŠĆENjE PREMIJERA

Vuksanović Stanković pisala Abazoviću: Predložite skraćenje mandata Skupštini

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković zatražila je od predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da bez odlaganja pokrene proceduru predlaganja odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore. Ona je istakla da je to Abazovićevo ustavno ovlašćenje u skladu sa članom 84 stav 4 Ustava Crne Gore.

"Vlada u tehničkom mandatu koja je prije pet mjeseci izgubila povjerenje u Parlamentu nema legitimitet da upravlja državom i Vi ste toga vrlo dobro svjesni, pa je Vaša elementarna obaveza da ne dozvolite dalju degradaciju ustavnog i političkog sistema zemlje kroz pokretanje postupka, čiji je krajnji ishod skraćenje mandata Skupštini i sljedstveno tome raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora", navela je Vuksanović Stanković u pismu Abazoviću.

On je kazala da su političke razlike kao i politička ambicija da se bude na čelu izvršne vlasti jedna stvar ali da je insistiranje da se, kako je navela, pošto poto, bez legitimiteta i podrške građana, obavlja najviša funkcija u državi klasična zloupotreba koja prijeti da opasno radikalizuje političke i društvene odnose.

"Valjda ćete se saglasiti da bilo čija funkcija, pa ni Vaša, nije vrijedna potpune degradacije i obesmišljavanja osnovnih demokratskih principa čime se zemlja svakim danom sve više vodi u krizu bez presedana", naglasila je Vuksanović Stanković.

Zbog svega što se dešava, kako je napisala u pismu, Crna Gora je već postala jedan od većih regionalnih problema i, umjesto da bude sinonim za integracioni i reformski napredak, njen ugled se intenzivno srozava do nivoa već izglednog i izvjesnog međunarodnog posredovanja, kao načina rješavanja krize u koju je uvela aktuelna parlamentarna većina.

"Vjerujemo da gaženje Ustava usvajanjem onakvih izmjena Zakona o predsjedniku na kraju ipak neće proizvesti posljedicu u izboru neustavne Vlade koja bi Crnu Goru i formalno odvela u međunarodnu izolaciju. I sami ste saopštili nakon neuspješnih pregovora koje ste imali da nije vjerovatno da takva Vlada bude formirana. Zbog toga, jedini racionalan i zdravorazumski izlaz iz date situacije je da se stvore uslovi za hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora", ocijenila je Vuksanović Stanković.

To bi, kako smatra, bio i signal u dobrom pravcu, u smislu uspostavljanja elementarnog povjerenja i dobre atmosfere u susret izbora sudija Ustavnog suda koje nas očekuje u narednim danima.

"Vanredni izbori i deblokada Ustavnog suda put su ka razrješenju trenutne političke i institucionalne blokade, pa Vas stoga još jednom pozivam da iskoristite ustavnu mogućnost i pokrenete proceduru za skraćenje mandata Skupštini", zaključila je poslanica SDP-a.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније