Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

15. 01. 2023. 13:48   >>  14:00 12

REAKCIJE

Kovačević: Fejziću prihvatljivi napadi na srpsku djecu; Fejzić: Slabo mu ide zamjena teza

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević optužio je reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da prećutno podržava napad na roditelje djece iz Srbije u subotu veče u Sarajevu, kazavši da mu je ta praksa "izgleda, potpuno prihvatljiva".

Podsjetio je i na incident sa fudbalske utakmice iz Rožaja, u maju prošle godine, kada su navijači tamošnjeg Ibra upali na teren i napali fudbalere Nikšića.

Kovačević je optužio Fejzića i da su za incident u Sarajevu odgovorne strukture koje su mu navodno bliske, ali nije ponudio dokaze.

"Uvaženi Reis koji se bori za 'goli opstanak' nije jednom riječju osudio ovaj incident kada su fudbaleri iz Nikšića napadnuti u Rožajama. Sinoć smo u Sarajevu vidjeli da su strukture bliske Reisu napale srpsku djecu i njihove roditelje iz jednog sportskog kluba i to oštrim predmetima. Vidimo obilatu praksu struktura bliskih Reisu u kojoj direktno udaraju na čovjeka i na djecu ugrožavajući im zdravlje i živote a koji prolaze bez njegove reakcije vjerovatno jer je zauzet borbom za 'goli opstanak' provodeći vrijeme na jutjubu tražeći ko to tamo pjeva", napisao je Kovačević na Fejsbuku.

Fejziću je, kako je kazao, "izgleda potpuno prihvatljiva ova praksa iz Rožaja i sinoć iz Sarajeva". "I spreman je da je prećutno podrži i upravo zbog toga što je podržava on diže dimne zavjese reakcijama na slavlja koja ni sa njim ni sa njegovom zajednicom nemaju veze", dodao je Kovačević.

"Upućujem pitanje i Reisu i svima koji vode ovu hajku protiv mene na temu koju ja u javnom prostoru i svom radu ne potenciram već o njoj govorim zato što sam brutalno napadnut zbog toga što sam izabrao da svoje slobodno vrijeme provedem sa bratstvom Miljanića, mojim dobrim Banjanima i drugim gostima, da li je njima žao što su gradovi u Crnoj Gori oslobođeni od Turaka? Da li je po njima na ovom prostoru trebalo da ostane Otomanska imperija? Da li su za njih crnogorski i hercegovački junaci kojima je posvećen Saborni Hram Svetog Vasilija Ostroškog izdajnici i fašisti", zaključio je on.

Više političkih partija i Fejzić osudili su juče snimak na kojem Kovačević, tokom proslave Nove godine po julijanskom kalendaru, pjeva pjesmu "Od Glave Zete do grada Spuža", čiji dio teksta glasi: "Leleču Turci, kukaju bule..."

Kovačević je sinoć kazao da se protiv njega i kolega vodi "hajka u nastavcima", a da pjesma veliča bitku za oslobođenje Crne Gore od Otomanske imperije.

Fejzić: Slabo mu ide zamjena teza

Fejzić je, povodom današnjih izjava, kazao da Kovačeviću slabo ide zamjena teza.

"U meni nećete naći mržnje prema nikome, a vi se pogledajte u ogledalo. Iste kape, ideja, bule, osveta 'Turcima'... Prvi je počinio genocid, da li drugi čeka priliku", napisao je Fejzić na Tviteru, uz fotografije ratnog zločinca Ratka Mladića i Kovačevića.

"Ne iznenađuje buka Kovačevića, već muk 'građanskih partija' i NVO", zaključio je.


BS: Izlivi mržnje prema Islamu i muslimanima u Crnoj Gori

Bošnjačka stranka osudila je, kako su kazali, bestidne napade na Fejzića od strane predsjednika Opštine Nikšić i "pjevača pjesama fašističkog sadržaja, čovjeka koji se ponosi time što je četnik", i njegovo povezivanje sa događajima sa kojima Fejzić nema apsolutno nikakve veze, niti ih je ikada podržao.

"Jasno je da se radi o još jednom izlivu mržnje prema Islamu i muslimanima u Crnoj Gori, uobičajenoj za Marka Kovačevića, političku grupaciju i ideološki krug iz kojeg dolazi, jer se radi o istoj onoj političkoj ideologiji koja se od viška muslimana oslobađala prvo dehumanizacijom, a zatim etničkim čišćenjima, masovnim zločinima i genocidima. Problem je što su oni koji zastupaju ovu politiku predsjednici Opština u Crnoj Gori i što svojim fašizmom i mržnjom kontaminiraju Crnu Goru", saopštili su iz BS.

Istakli su da je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori prvi među muslimanima i da napad na njegov integritet i njegovu čast predstavlja napad na sve muslimane u Crnoj Gori.

Zato su pozvali tužilaštvo da hitno reaguje i ispita da li u izjavama i postupcima Kovačevića ima elemenata krivičnog djela - izazivanje vjerske, rasne i etničke mržnje.

"Takođe, radi potpune istine, pozivamo da se provjeri istinitost navoda Kovačevića da su strukture bliske uvaženom reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću učestvovale u događajima o kojima govori. Takođe, pozivamo političke subjekte koji su dio vladajuće koalicije u Nikšiću, da se jasno izjasne da li podržavaju stavove Kovačevića", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније