Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Tamara Ivanković, TVCG ]

18. 01. 2023. 20:08 >> 07:36
8

IZASLANIK NjEMAČKE ZA Z. BALKAN

"Crna Gora ozbiljno rizikuje EU perspektivu”

Izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, hitno je pozvao sve političke aktere u Crnoj Gori da izaberu sudije Ustavnog suda i da ostave po strani dnevnopolitičke interese. Poručio je da trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za priključenje naše zemlje Evropskoj uniji.

Crna Gora je u vrlo ozbiljnoj političkoj i ustavnoj krizi, ali dobar je signal što svi politički akteri to i priznaju, kazao je za TVCG specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin.

Mišljenja je da je to odlična polazna tačka za prevazilaženje problema.

„Sada je veoma važno izabrati sudije Ustavnog suda i naći izlaz iz krize. Vidjeli smo da su procedure pokrenute, što je dobar znak, ali je i jasno da treba više efikasnosti", saopštio je Zaracin.

Kako je kazao, bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizovano i vladavina prava duboko oslabljena. Evropa stoga čeka političke aktere da ispune svoje obaveze. A Evropa je tu, ne da nameće, već da pomogne da se nađe izlaz.

“Uvijek se trudim da budem optimista, ali moram da kažem da je ovo vrlo opasna situacija i da se rizikuje mnogo. Ponoviću ono što je nedavno rekla slovenačka ministarka vanjskih poslova – evropski put zemlje sada je na raskršću i svi moraju da pokažu ne samo da žele da budu na evropskom putu, već i da budu u stanju da partijske interese ostave po strani kako bi mi mogli ponovo da budemo optimisti kada je riječ o Crnoj Gori“, kaže Zaracin.

Zaracin je pozvao sve parlamentarne stranke da demonstriraju političku zrelost i dogovore se najkasnije do početka februara.

Ako ni do tada ne nađu zajednički jezik, ulog je ogroman.

“Mi znamo da je Crna Gora sigurna u svoju evropsku perspektivu i Njemačka je želi u Evropskoj uniji. Sada ozbiljno rizikujete. Pokušajte to da riješite”, poručio je Zaracin.

Njemački izaslanik juče tokom dana sastao se sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, šeficom parlamenta Danijelom Đurović, kao i sa predstavnicima Ustavnog odbora i pojedinih političkih partija.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније