Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

03. 02. 2023. 08:48 >> 09:04

KLARIĆ - VAG

"OEBS posvećen podršci Parlamentu"

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se sa Dominik Vag, šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Anom Krušić, saradnicom na Programu za demokratizaciju.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, konstatovali da je partnerstvo dva subjekta na izuzetnom nivou.

"Uz osvrt na brojne uspješno realizovane projekte, ali i najavu aktivnosti koje će uslijediti kroz dalji zajednički angažman Skupštine Crne Gore i Misije OEBS-a, razmotrili modalitete dalje moguće saradnje koja bi za rezultat imala kontinuitet jačanja, snaženja i profesinalizacije kapaciteta najvišeg zakonodavnog doma", saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Osvrnuvši se na, kako su saopštilim, sada već prepoznate kvalitete u radu crnogorskog parlamenta, generalni sekretar Aleksandar Klarić je podsjetio na dostignuća ostvarena u dijelu transparentnosti i otvorenost institucije, njeno snažno pozicioniranje na nivou profesionalizacije službi, kadrovskih potencijala, otvorenosti ka građanima, te zaokruženosti procesa digitalizacije rada, koji ovu instituciju čine u svakom trenutku prepoznatljivom na mapi institucionalnog djelovanja i time je izdvajaju kao onu koja oslanjajući se na institucionalnu memoriju, prepoznaje značaj daljeg međuinstitucionalnog uvezivanja.

"U tom kontekstu, on je napomenuo da Skupštine Crne Gore ostaje do kraja otvorena za prihvatanje i implementaciju mogućih modela međuinstitucionalne saradnje koji bi značili jačanje sistema u cjelini. Klarić je podsjetio i zahvalio na bezrezervnoj podršci koju Misija godinama unazad pruža Skupštini u brojnim oblastima od značaja za njen rad, poručivši da će ta saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, uz uvažavanje obostranih interesa i dalje građenje povjerenja", saopšteno je iz Skupštine.

Kako su saopštili, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag je kazala da Misija ostaje snažno posvećena podršci Parlamentu kako bi ova institucija dostigla najviše demokratske standarde, kroz transparentnost i odgovornost poslanika i poslanica, kao i da podstakne ravnopravnost muškaraca i žena u procesu donošenja zakona.

"Postavljeni su novi ciljevi koji se tiču obuke zaposlenih u skupštinskoj Stručnoj službi, a radiće se i na pripremi analize zakonodavnih procedura u Crnoj Gori. Kao i prošle godine, u 2023. fokus će biti stavljen na prilagođavanje klimatskim promjenama i na alate za usvajanje rodno osjetljivog zakonodavstva i budžeta. U cilju daljeg unapređenja i ubrzanja reformskih procesa, razgovarano je i o značaju efikasnije komunikacije na nivou međuinstitucionalnog povezivanja i funkcionisanja", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, uz osvrt da Misija pruža dugoročnu, snažnu podršku crnogorskom parlamentu, ambasadorka Vag je najavila da će biti pokrenuta eksterna evaluacija prethodno ostvarenih rezultata za period 2019 – 2022. godine, koja bi bila oslonjena na internacionalnu ekspertizu, uz koordinaciju i otvorenu komunikaciju sa Skupštinom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније