Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

03. 02. 2023. 13:49   >>  13:44 1

SKUPŠTINA CG

Saradnja sa SAD značajna za dalju demokratizaciju društva

Strateška saradnja Crne Gore sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ima presudan značaj na planu dalje demokratizacije društva i izlaska iz dvogodišnje institucionalne krize (EU), poručili su poslanici crnogorskog parlamenta koji su boravili u posjeti Vašingtonu.

Iz Skupštine je saopšteno da su poslanici Andrija Nikolić, Branimir Gvozdenović i Damir Šehović prisustvovali Molitvenom doručku, koji je upriličen u četvrtak u Vašingtonu.

Kako se navodi, poslanici su na marginama događaja imali brojne bilateralne sastanke sa kongresmenima, senatorima, privrednicima i drugim značajnim zvaničnicima iz SAD-a.

“U razgovorima na Kapitol hilu, poslanici su posebno insistirali na tome da strateška saradnja Crne Gore sa SAD-om ima presudan značaj na planu dalje demokratizacije društva i izlaska iz dvogodišnje institucionalne krize koja je usporila put zemlje ka EU”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se na događaju u Vašingtonu obratio predsjednik SAD-a Džozef Bajden, koji je poručio da snaga i odlučnost definišu Ameriku i u teškim vremenima.

Iz Skupštine su rekli da su na Molitvenom doručku dominirale poruke mira, ali i pozivi na slobodu i okončanje rata u Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da Ukrajinci ne dozvoljavaju očajanje.

“Zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih vojnika i pomoći prijatelja imamo šansu da istjeramo zlo iz naše zemlje”, naveo je Zelenski.

Iz Skupštine su kazali da je događaj u Vašingtonu okupio više od 1,5 hiljada uglednih zvanica, među kojima članove američkog Kongresa, političare, biznismene, vjerske lidere i druge renomirane goste iz cijelog svijeta.

Molitveni doručak organizuje se od 1953. godine i ima za cilj da pomogne izgradnji mira u svijetu, jača lične odnose među liderima, kao i da produbi međunarodnu povezanost država kroz solidarnost i brigu jednih o drugima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније