Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

10. 02. 2023. 06:50   >>  15:41 2

INFORMISALI EU

Vlada: Poseban program ekonomskog državljanstva ukinut krajem prošle godine

Crna Gora je informisala predstavnike EU da je po pitanju ekonomskog državljanstva Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore zvanično završen 31. decembra 2022. godine, što je, kako su kazali, na liniji preporuka EK o rizicima koje ovaj program nosi sa sobom". Ta informacija navedena je u Izvještaju sa 12 sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog 25. januara u Briselu, u hibridnom formatu. Vlada je taj izvještaj objavila sinoć. 

Kako se navodi u tom dokumentu, delegacija EU je na sjednici Odbora pozvala Crnu Goru da obezbijedi neophodna finansijska sredstva za implementaciju Šengenskog akcionog plana i poboljšanje granica.

"Iako vizna politika još nije usklađena s evropskom, delegacija EU je pozdravila posljednje aktivnosti preduzete na tom planu, posebno kada je riječ o uspostavljanju viznog režima s Kubom i ponovnog uvođenja viza za državljane Ujedinjenih Arapskih Emirata. Apostrofiran je značaj ukidanja šeme ekonomskog državljanstva, uz obrazloženje da ono predstavlja rizike za izvršenje teških krivičnih djela", piše u izvještaju sa sjednice odbora. 

Crnogorska delegacija je posebno ukazala na novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, koji između ostalog predviđa povećanje broja radnih mjesta u Sektoru granične policije za 168 u odnosu na prethodni.

"Infrormisali su i o konkretnim aktivnostima preduzetim na planu usklađivanja nacionalne vizne politike s evropskom. U pogledu ekonomskog državljanstva, crnogorska delegacija je informisala da je Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore zvanično završen 31. decembra 2022. godine, što je na liniji preporuka EK o rizicima koje ovaj program nosi sa sobom", navodi se u izvještaju Vlade. 

Podsjetimo, jedan od najeksplicitnijih zahtjeva Evropske komisije prošle godine prema Crnoj Gori bilo je ukidanje ekonomskog državljanstva.

Te šeme, po ocjeni Brisela, povećavaju rizik po bezbjednost država EU jer se ovo državljanstvo može iskoristiti kako bi se izbjegla viza za ulazak u EU. To su i migracioni rizici, ali i rizici po pitanju korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca. 

Ovaj program ,inače, podrazumijeva dodjelu crnogorskog državljanstva strancima koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 eura.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније