Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

09. 03. 2023. 14:29 >> 14:30

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Javna rasprava o Nacrtu zakona o informacionoj bezbjednosti

Ministarstvo javne uprave danas je organizovalo konsultacije/fokus grupe sa ambasadama, predstavnicima privrede, akademskom zajednicom, NVO sektorom i predstavnicima međunarodnih udruženja u Crnoj Gori, povodom javne rasprave o tekstu Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je u uvodnom dijelu istakao da se donošenjem Zakona o informacionoj bezbjednosti ispunjava zadatak iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za 2022-2023. godinu, unapređuje nacionalni okvir za upravljanje sajber bezbjednošću i doprinosi većem povjerenju naših građana.

"Crna Gora je prva zemlja regiona, koja je tekst ovog zakona uskladila sa novom NIS 2 Direktivom koju je Evropska unija donijela sredinom decembra 2022. godine. Kroz donošenje ovog zakona stvaraju uslovi za osnivanje Agencije za sajber bezbjednost i Vladin CIRT, kao dva snažna mehanizma, koji će kroz rad zaposlenih 24/7, specijalizovanih za ovu oblast, štititi našu zemlju od budućih sajber napada“, kazao je ministar Dukaj.

Istakao je da se na taj način uspostavlja održiv sistem za efikasno otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji.

"Na ovaj način uspostavljamo održiv sistem za efikasno otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji i incidenata visokog nivoa sofisticiranosti i osiguravamo efikasnije i bezbjednije funkcionisanje javne uprave, privrede i doprinosimo povjerenju naših građana“, istakao je Dukaj.

On se posebno zahvalio na pomoći koju je pružio ekspert iz Hrvatske, koji je angažovan pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije i Ženevskog centra za upravljanje sektorom bezbjednosti DCAF – om.

Generalni direktor za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović je kazao da se novim zakonom propisuju mjere informacione bezbjednosti za postizanje visokog nivoa informacione bezbjednosti mrežnih i informacionih sistema, nacionalni okvir za bezbjednost mrežnih i informacionih sistema, postupak upravljanja sajber bezbjednošću, nadzor nad ključnim i važnim subjektima, kao i druga pitanja od značaja za postizanje visokog nivoa informacione bezbjednosti.

"Zakonom je predviđeno i osnivanje Agencije za sajber bezbjednost za sprovođenje i unapređenje mjera informacione bezbjednosti, vršenja nadzora nad primjenom tih mjera, kao i za uspostavljanje sistema za rano otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji i incidenata. Agencija ima status državne agencije i za svoj rad odgovara Vladi Crne Gore“, kazao je Polović.

Polović je naglasio da su sve postojeće i buduće aktivnosti usmjerene na usaglašavanje normativnog okvira sa postojećim regulativama Evropske unije, te da će od ključnog značaja biti i definisanje klasifikacije sajber incidenata, sa posebnim fokusom na uvođenje termina sajber kriza.

Načelnica za normativu, elektronsku identifikaciju i elektronske usluge povjerenja Jelena Knežević i načelnik Direkcije za informacionu bezbjednost (Vladin CIRT), Dušan Krkotić predstavili su Nacrt zakona o informacionoj bezbjednosti i nova zakonska rješenja.

Tokom diskusije učesnici su iznijeli mišljenja, komentare i sugestije i na taj način dali značajan doprinos postupku javne rasprave i unapređenju teksta Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti.

Javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti, počela je 1. marta 2023. godine i trajaće 20 dana, do 21. marta 2023. godine, zaključuje se u saopštenju Ministarstva javne uprave. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније