Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

24. 03. 2023. 22:33 >> 22:36

DIK

Za podršku izbornoj listi potrebno najmanje 4.338 potpisa birača

Državna izborna komisija objavila je da je 4.338 potpisa birača, najmanji broj potpisa za podršku izbornoj listi za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore na izborima koji će se održati 11. juna 2023. godine.

DIK ističe da je za političke partije ili grupe birača koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu, izborna lista za izbor poslanika može biti utvrđena ako je svojim potpisom podrži najmanje 1.000 birača, a koriste pravo iz člana 94 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

"Za političke partije ili grupe birača koja predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu sa učešćem u ukupnom stanovništvu Crne Gore do dva odsto prema rezultatima posljednjeg popisa, izborna lista za izbor poslanika može biti utvrđena ako je svojim potpisom podrži najmanje 300 birača", poručuju u saopštenju.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je, kako kažu iz DIK-a, da izborna lista za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore može biti utvrđena ako je svojim potpisima podrži najmanje 0,8 odsto birača od broja birača u izbornoj jedinici, računajući prema podacima o broju birača sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora.

"Izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koji će se održati 11. juna 2023. godine prethodili su izbori za izbor predsjednika Crne Gore 2023. godine, na kojima je na osnovu rješenja o zaključenju biračkog spiska, u birački spisak bilo upisano 542.154 birača. Primjenom člana 43 Zakona, odnosno 0,8 odsto od 542.154, utvrđuje se da je najmanji potreban broj potpisa birača za podršku izbornoj listi za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore 4.338", zaključuju iz DIK-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније