Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ CDM ]

29. 03. 2023. 17:53   >>  18:32 7

ĐUKANOVIĆ

"Srbija u regionu radi isto što Rusija u svom"

Srbija pokušava da radi u regionu ono što Rusija radi u svom, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, koji je danas bio gost Instituta za mir u SAD.

Razgovor sa predsjednikom Crne Gore o bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu, rastućim prijetnjama ruskog uticaja širom Evrope, važnosti NATO i budućoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi moderirao je Ves Mičel, viši savjetnik u Centru za Rusiju i Evropu Instituta i pomoćnik državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove u prethodnoj administraciji.

Kako je saopšteno iz Službe predsjednika Crne Gore, Đukanovića "je u ime Instituta pozdravila predsjednica i izvršna direktorica Liz Grande, ističući da je razgovor sa liderom bogatog političkog i geopolitičkog iskustva privilegija".

"Grande i Mičel su naglasili i da je Zapadni Balkan važno mjesto i polje njihovog interesovanja, uz podsjećanje na činjenicu da je Crna Gora kao uspješna priča u dugom periodu bila primjer u sprječavanju nasilnih konflikata i bliske integracije sa Zapadnim organizacijama. U tom kontekstu, pozdravili su vodeću ulogu predsjednika Đukanovića u svim prelomnim događajima, koji se kao njihov aktivni učesnik snažno i glasno zalagao za proevropsku i proatlantsku budućnost Crne Gore i Zapadnog Balkana", piše u saopštenju. 

Đukanović je uz zahvalnost za poziv američkom Institutu za mir, iskazao zadovoljstvo prilikom da sa renomiranim sagovornicima koji su učestvovali na virtuelnoj konferenciji podijeli stavove o važnim pitanjima koja se tiču sadašnjosti i budućnosti regiona i bezbjednosti euro-atlantskog prostora u cjelini u kontekstu rata u Ukrajini.

Kako prenosi CDM, prema riječima Đukanovića, najdrastičniji uticaj Rusije na Balkanu desio se u Crnoj Gori, tokom parlamentarnih izbora 2016. godine.

"Rusija je pokušala da u Crnoj Gori smijeni Vladu u državnom udaru, da zaustavi formalni pristup Crne Gore u NATO, a mi smo uspjeli da odgovorimo i odbijemo te pokušaje. Uspjeli smo da sprovedemo izbore, nekoliko mjeseci kasnije smo formalizovali članstvo u NATO. Niko od nas nije imao iluzije da će Rusija odustati, naprotiv. Vjerovali smo da će samo povećati svoje uticaje i proširiti repertoar metoda korišćenih u vođenju 'hibridnog rata', i to se i desilo", rekao je aktuelni predsjednik Crne Gore. 

"U godinama nakon 2016. do danas, imali smo povećanu rusku hibridnu agresiju, kako bi se narušile već usvojene vrijednosti na Zapadnom Balkanu", istakao je Đukanović.

Ruska agresija na Ukrajinu ima vrlo snažne refleksije na prostor Zapadnog Balkana, kazao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније