Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

31. 03. 2023. 11:43 >> 12:04
14

"ASK DA ISPITA SLUČAJ"

ASP: Još se ne zna kako je Đukanović letio za Švajcarsku i Njemačku

ASK je do sada morala da istraži slučaj famoznog leta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića do Bergama uoči Nove godine i korišćenja Vladinog aviona na ruti, za koju do danas nije potvrđeno da je imala diplomatski karakter, kazala je za Portal RTCG direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je krajem prošle godine uporijebio državni avion za let do Istanbula, a potom do italijanskog Bergama. Nije potvrđeno da je u tom periodu imao diplomatske susrete.

"Stoga je osnovana sumnja da je Vladin avion zloupotrijebljen, ali ASK, kao ključna institucija u zemlji koja se bavi zloupotrebama resursa i sprječavanjem koruptivnih praksi, ne pokušava da se stvarno pozabavi onim što je njen posao. Nepostupanje ASK-a u ovako dugom roku i neobavještavanje javnosti postavlja otvoreno pitanje (ne) pristrasnosti kada je riječ o nosiocima ključnih političkih funkcija u zemlji, u ovom slučaju predjednika države", kazala je Mrdović.

Dodaje da je stvar posebno kontroverzna kada se ima u vidu da je objelodanjeno da je Đukanović tada proveo Novu godinu u hotelu u Švajcarskoj, gdje noćenje dostiže i do 20 hiljada eura, a trošak dva lica iz njegovog obezbjeđenja po osnovu službenog putovanja od 11 hiljada eura je platila država.

"Makar je tako saopšteno iz MUP-a, ali nije objašnjeno zašto građani ove države da plaćaju službene troškove obezbjeđenja, a kada je riječ o privatnim posjetama državnih zvaničnika. Zar će državna kasa vječito da bude otvorena za privatne ugodnosti kojeg god zvaničnika, a na teret osiromašenih građana? I zašto ASK ćuti o ovome? Da li to znači da štiti Đukanovića?", pita se Mrdović.

Tvrdi da je Đukanović nedavno u toku predizborne predsjedničke kampanje privatnim letom putovao u Hanover, gdje je otvoreno pozivao dijasporu da dođu u nedjelju da glasaju za njega.

"Dakle, radi se o direktnoj predizbornoj aktivnosti, a propisi ove države jasno nalažu kako se može trošiti novac u predizbornoj kampanji (i iz transparentnih izvora), te je otvoreno pitanje ko je finansirao taj let i koliko je koštao. ASK je već morala da se pozabavi i ovim slučajem i saopšti sve potrebne informacije, jer je predizborna utakmica u toku i nesporan je interes javnosti da ima i ovu informaciju", navodi Mrdović.

Prema njenim riječima, može se primijetiti da familija Đukanović ne krije svoje bogatstvo.

"Otvoreno ga demonstrira pred građanima ove zemlje, koji su trodecenijskom vladavinom partije, pod vođstvom Đukanovića, enormno osiromašeni ili bili primorani da egzistenciju potraže daleko od naših granica i u bijelom svijetu. A u „zarobljenoj“ zemlji (kako nas označavaju sa međunarodnih adresa) sa krajnje slabim institucijama sistema, do sada nije bilo ozbiljnijih bavljenja utvrđivanjem porijekla tog bogatstva", kazala je Mrdović.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније