Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

19. 04. 2023. 17:23 >> 18:25
2

MILATOVIĆ PORUČIO

Konsultovaću se sa policijom i brzo odlučiti o inauguraciji

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da će se o mjestu održavanja njegove inauguracije konsultovati sa nadležnim organima i Upravom policije i da će odluka biti donesena narednih dana.

Milatović je, na konferenciji za medije sa ministrom vanjskih poslova Švedske Tobiasom Bilstromom, kazao kako želi da nakon velike pobjede na izborima dobijemo mirnu inauguraciju kakva, dodaje on, i dolikuje toj pobjedi.

“Ja ću se dodatno konsultovati sa nadležnim organima i Upravom policije i ta odluka će biti donesena ubrzo, narednih dana”, kazao je Milatović novinarima u Vili Gorica.

Komentarisao je i izjavu gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića, koji je saopštio da je Cetinje prijestonica države i očekivano je i prirodno da inauguracija predsjednika države bude održana na Cetinju. Kazao je i da ko god ima dobru namjeru prema Crnoj Gori i Cetinju, neće izbjegavati Cetinje.

“Volio bih da vjerujem u iskrenost njegovih riječi, ali ako vam kažem da mi gradonačelnik Cetinja nije čestitao na izboru dozvolite mi da posumnjam u iskrenost tih riječi”, kazao je Milatović.

Podsjeća da je Ustavom propisano da se inauguracija dešava polaganjem zakletve pred poslanicima.

“Moj cilj je da taj dan bude svečan čin, dan pomirenja i da pošaljemo poruku jedne jednakije Crne Gore”, naveo je Milatović.

Kazao je i da Pokret Evropa sad još uvijek nije donio odluku da li će na vanrednim parlamentarnim izborima nastupiti samostalno ili u koaliciji. Političku snagu su kako kaže, pokazali na lokalnim i predsjedničkim izborima.

“Pokazali smo da imamo važnu političku ulogu u Crnoj Gori. Cilj nastupa na parlamentarnim izborima je taj da Crna Gora dobije stabilnu vladu koja će biti reformska i evropska koja će meni kao predsjedniku pomagati na putu ka EU i odluka će biti donesena u tom smjeru”, zaključio je Milatović.

Milatović je rekao da je prioritet u međunarodnoj politici učlanjenje Crne Gore u EU.

“Ali zasigurno da je Otvoreni Balkan puno bolje rješenje nego zatvoreni Balkan na putu ka našem punopravnom članstvu u EU", zaključio je Milatović.

Podržavamo Crnu Goru u reformi vladavine prava

Bilstrom je čestitao Milatoviću na izboru za predsjednika.

"Želim da prenesem zahvalnost Švedske na podršci Crne Gore na članstvu Švedske u NATO-u. Naše predsjedavanje Savjetom EU je stavilo visoko na agendi region Zapadnog Balkana", kazao je Bilstrom.

On je rekao da Crna Gora i region predstavljaju njihove ključne partnere da održe stabilnost Evrope.

"Podržavamo Crnu Goru u reformi vladavine prava. Poslije nekoliko mjeseci političkih previranja, ključni politički činioci moraju zauzeti jasan stav i izgraditi konsenzus na putu napredovanja ka EU", poručio je Bilstrom.

On je poručio da Crna Gora pripada EU i da ne postoji alternativa na tom putu.

Upitan zašto nije organizovan sastanak sa Milom Đukanovićem, koji je na funkciji predsjednika do 21. maja, Bilstrom je rekao da su u pripremi posjete na agendi bili sastanci sa najvišim državnim zvaničnicima, te da je Milatović u međuvremenu pobijedio na predsjedničkim izborima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније