Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

03. 05. 2023. 06:39   >>  17:22 9

EMISIJA "DUEL"

Jelušić: Demokrate i URA okosnica centralističkog bloka; Popović: Potreban širi suverenistički blok

Poslanica URA Božena Jelušić i poslanik i lider Liberalne Partije Andrija Popović u emisiji "Duel" na Parlamentarnom kanalu govorili su o aktuelnoj političko društvenoj situaciji u Crnoj Gori.

Govoreći o Ukazu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine Crne Gore, Jelušić je kazala da Skupština ne bi trebalo da preuzima ulogu Ustavnog suda i u proceduri poništava Đukanovićev ukaz.

"Ustavni sud nije donio odluku o ustavnosti Ukaza Mila Đukanovića, ne mislim da postoji mogućnost da Skupšština preuzima ulogu Ustavnog suda. Niti mi se čini da postoji većina, niti to Skupština treba da uradi", kazala je Jelušić.

Odgovarajući na pitanje o ustavosti odluka raspuštene Skupštine, Jelušić kaže da bi neka zakonska rješenja trebalo da sačekaju sljedeći mandat.

"Smatram da ne bi trebalo da postoji vakuum ni u jednoj grani vlasti, pa ni zakonodavnoj. Međutim, jasno je da bi neka zakonska rješenja trebalo da sačekaju sledeći mandat, ali ne bi trebalo zazirati od nekih stvari operativnih, kao npr. Zakonu o Alimentacionom fondu i sličnim situacijama koja se tiču kvaliteta života građana", ocijenila je Jelušić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović smatra da je Đukanović shodno Ustavu raspustio Skupštinu, i ista ne može oboriti taj Ukaz.

"Naravno, kod nas je sve moguće, aktuelna parlamentarna većina spremna je na sve, ali to bi bilo prenisko i mislim da od toga nema ništa, i izbori će biti 11. juna", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, raspuštena Skupština ne bi smjela da donosi važne zakone.

"Ona se ugleda sad na Vladu koja je smijenjena prije skoro 10 mjeseci, koja ne vodi računa o tome da je u tehničkom mandatu. Skupština ovakva može da donosi neke ratifikacije, imenovanja i rješenja koja su bitna i koja ne mogu da čekaju. Očekujem, da će Ustavni sud brzo reagovati na neke zakone koji su usvojeni u raspuštenoj Skupštini", kazao je Popović.

Govoreći o nastupu na predstojećim parlamentarnim izbiorima zakazanim za 11. jun, Jelušić je ponovila da URA i Demokrate imaju namjeru da nastupe u koaliciji.

"To su partije političkog centra, iako možda sa nekim drugačijim predznacima ali jeste dobar znak za stvaranje centralističke osovine", smatra ona.

Popović je istakao da se zalaže za širi suverenistički blok.

"Koji bi se temeljio na onom timu koji je Đukanoviću donio preko 150.000 glasova na prethodnoim izborima, kao i neke vanparlemantarne partije i oni koji vole Crnu Goru", kazao je Popović.

Jelušić je kazala da razumije odluku novoizabranog predsjednika države Jakova Milatovića da se inauguriše u Podgorici, ali da bi voljela da je taj čin ipak obavio na Cetinju.

"Voljela bih da inauguracija bude na Cetinju, ali biće u Podgorici. To mogu da razumijem, ali mi nije drago zbog toga, jer je riječ o simboličkoj tradiciji Cetinja. Međutim, razumijem odluku", kazala je Jelušić.

I Popović smatra da je velika greška napravljena odlukom da se Milatović ne inauguriše na Cetinju.

"To je bila tradicija preko 330 godina, od Petrović-Njegoša svi vladari i predsjednici su inaugurisani na Cetinju. Cetinje je srce Crne Gore, Lovćen nam je oltar sveti. Neću prisustvovati tom činu", rekao je Popović.

Upitani da prokomentarišu hapšenje predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, sagovornici su saglasni da treba poštovati pretpostavku nevinosti.

"Poštujući pretpostavku nevinosti u slučaju Mila Božovića, smatram da jedna opština ne smije biti zarobljenik jedne osobe koja je na njenom čelu, dok 1.000 građana čeka na svoje dohotke", kazala je Jelušić.

Popović je ocijenio da je fotelja predsjednika Opštine Budve baksuzna.

"Nekoliko posljednjih predsjednika te opštine su privođeni, procesuirani. Ali nikad se ije dešavalo da se zloupotrebljavaju građani i odbornici u političke svrhe. Veliki je pritisak na pravosudne organe. On će u postupku dokazati da li je nevin. U svakom slučaju, ovo je, mislim, prva zloupotreba građana i odbornika u političke svrhe", smatra Popović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније