Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

08. 05. 2023. 21:05 >> 21:43

EMISIJA "NAGLAS"

Crna Gora posvećena članstvu u EU; Neophodan politički konsenzus

Koordinatorka Ministarstva ekonomskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je u emisiji Naglas na TVCG da je Crna Gora maksimalno posvećena svom cilju da bude prva naredna članica Evropske unije. Profesorica Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije i bivša ministarka za evropske integracije smatra da nama fazno pristupanje nije strateški prioritet i da je cilj da odskočimo od voza koji sporo ide u našem regionu. Potpredsjednica Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Maja Vukićević ocijenila je da ukoliko ne napravcimo jednu korjenitu reformu pravosudnog sistema, teško da ćemo zatvoriti poglavlja. Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović tvrdi da proces pregovaranja i pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji više ne postoji, te da je bila greška kada je prošle godine podržao formiranje manjinske Vlade.

"Proces traje dugo, već 11 godina, ali on je od samog početka do danas imao svoje i uspone i padove. Suštinski nijesu postignute reforme", kazala je Novaković-Đurović.

Kaže da je 2018. godine Crna Gora bila definisana kao zarobljena država, "što na sreću posljednje dvije godine nije slučaj".

Kazala je da su političke partije morale uraditi više u pregovorima, i da reforme jesu u sjeni nedostatka političkog dogovora.

"Nova metodologija diktira tempo pregovora, na način da se reforme u drugim poglavljima ne mogu ostvariti ukoliko ne dođe do napredka u poglavljima 23 i 24", kazala je Novaković Đurović.

Ona je kazala da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa politikom Evropske unije.

Komentarišići protest pod nazivom "Mi smo Evropa", a koji je najavljen za sjutra ispred zgrade Vlade, kazala je da je to legitiman čin izražavanja neslaganja.

"Pošto sam shvatila da će se uputuiti pitanja sa time šta je Vlada uradila, dobro bi bilo da vidimo šta to nije uradila, i da razmijenimo argumente", kazala je Novaković - Đurović.

Profesorica Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije i bivša ministarka za evropske integracije kazala je da nama fazno pristupanje nije strateški prtoritet i da je cilj da odskočimo od voza koji sporo ide u našem regionu.

Tvrdi da je Ministarstvo vanjskih poslova svedeno na 1/3 radnika.

"Ne šaljemo dobre poruke. Vladavina prava je veliki problem, a li i regionalna lutanja, od berlinskog procesa i Otvorenog Balkana. Vlada je ratifikovala tri sporazuma o mobilnosti, što je jako dobro", rekla je Đurović u emisiji Naglas.

Kaže da je prilika koja se Crnoj Gori otvorila sa formiranjem tadašnje nove Vlade bila pozitivcna poruka iz Brisela, ali nije iskorišćena.

Potpredsjednica Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Maja Vukićević podsjetila je da je jedno od opravdanja onih koji su ušli u manjinsku Vladu bilo da su to uradili sa ciljem ubrzanja pregovora, ali do toga nije došlo.

"Poglavlja 23 i 24 su ključni problem. Za to je potreban široki konsenzus, koji nemamo. Znate da smo jedva izabrali sudije Ustavnog suda. Ukoliko ne napravcimo jednu korjenitu reformu pravosudnog sistema, teško da ćemo zatvoriti poglavlja. Nemamo političku volju za ključne reforme, i to je glavni kočničar za ulazak u EU", kazala je Vukićević.

Dodaje da je loše što nemamo resornu ministarku.

"I neozbiljno je da nemamo niti resornog ministra, niti glavnog pregovarača", kazala je Vukićević.

Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović ocijenio je proces pregovaranja i pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji više ne postoji, te da je bila greška kada je prošle godine podržao formiranje manjinske Vlade.

"Kada Vlada Dritana Abazovića postane prošlost počeće nova budućnost za građane, Crnu Goru i proces približavanja Evropskoj Uniji", kazao je Radulović.


Tvrdi da se ispostavilo da su ključni kočničari procvesa pregovaranja "oni za koje smo smatrali da dolaze sa nekim građanskim bekgraundom i vrijednostima".

"Prije gotovo godinu dana dobili smo signale od strane svih zvaničnika Evropske Unije da ukoliko usvojimo Evropsku agendu, da ćemo dobiti Evropsku agendu za brzu traku za ulaz u EU. Radilo se o sudstvu, izbornom zakonodavstvu i deblokadi sudstva. Postojala je u tom momentu većina da se to ostvari, ali je Vlada u tom momentu izazvala salto mortale, usvojila Temeljni ugovor, i kolaboracilirala sa Vučićevim režimom i SPC", tvrdi Radulović.

Kako kaže, Vlada je tada izgubila podršku, i od tada je uradila mnogo loših stvari.

"Ali sve štoje urađeno u tehničkom mandatu je potpuno blokiralo Crnu Goru. Ne postoji struktura za pregovore, nema ljudi unutra, Zvali su nas Rt nade, bili smo nada za ZB a sada zasigurno nas tako ne zovu. Nalazimo se u limbu iz kojeg ne vidim izlaz. Nadam se da će se on nazrijeti formiranjem nove vlade, aliu i za to sam zabrinut", ocijenio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније