Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 02. 2014. 13:01 >> 13:12
78

PODRŠKA AMANDMANU

I Šabović bi zastavu Bošnjaka u parlamentu

Amandman Bošnjačke stranke (BS) kojim je predviđeno da se toj partiji omogući da u poslaničkom klubu u parlamentu istakne svoje nacionalne simbole, apsolutno je legitiman, kazao je za Portal RTCG poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Džavid Šabović. Šabović je ponovio da prema njegovom mišljenju crnogorska zastava ne oslikava građanski karakter države i da su na njoj neophodne izmjene.

Iz BS-a su najavili da će podnijeti amandman na Predlog zakona  o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, koji ne dozvoljava upotrebu nacionalnih simbola na zgradama i u prostorijama Skupštine Crne Gore, predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog suda, sudova, Državnog tužilaštva, ombudsmana, Vojske, Centralne banke i Državne revizorske institucije.

Šabović smatra da je zastava BS potpuno legitimna.

„I ne samo njihova zastava, već svaka nacionalna zajednica u Crnoj Gori ima pravo da ističe svoje simbole. BS traži da ističe simbole u svom poslaničkom klubu, a ne na zgradi Skupštine. Zakon je ranije regulisao da u opštinama u kojima su manjinski narodi većina mogu da pored državne ističu u svoju zastavu, što je i urađeno u Plavu, i podržaću amandman BS-a“, saopštio je on.

Prema riječima Šabovića, aktuelni državni simboli u trenutnoj formi ne mogu da opstanu, jer ne iskazuju realnost u građanskoj državi.

„I ranije sam pominjao da bi crnogorska zastava bila moja i da bi je nosio na svadbama svojih sinova, mora da pretrpi izvjesne promjene. Vlast je ostala gluva na te zahtjeve, iako sam njen dio, očigledno ne dozvoljava dijalog unutar svojih redova a ponekad prihvati i predlog opozicije, što je potpuno legitimno. Državne simbole Crne Gore neću doživljavati kao svoje dok ne pretrpe izmjene“, poručio je Šabović.

Komentarišući odredbu Predloga zakona, koji je predat u skupštinsku proceduru,  prema kojoj su za nepoštovanje upotrebe simbola, predviđene kazne od dvije do 20 hiljada eura, Šabović je kazao da mu je takva sankcija neshatljiva.

„Kazne koje predviđa Predlog zakona su previsoke i neshvatljive  za vrijeme ekonomske krize. Propisati takve kazne dok nam oni koji vrše utaju poreza prolaze sa blažim sankcijama je neshvatljivo“, smatra on.

Nurković najavio amandman BS-a

Bošnjačka stranka (BS) podnijeće inicijativu za promjenu norme koju je predložilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a po kojoj se zabranjuje upotreba nacionalnih simbola, između ostalog i u prostorijama Skupštine Crne Gore, saopštio je funkcioner te partije Osman Nurković. 

„Bošnjačka stranka će sigurno amandmanski djelovati na predloženi zakon zbog norme koja propisuje novčanu kaznu zbog upotrebe nacionalnih simbola u zgradi parlamenta. Mi smo nacionalna stranka i autentični predstavnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Tražićemo da nam se omogući da u prostorijama kluba poslanika u Skupštini Crne Gore ističemo nacionalne simbole“, poručio je Nurković za Dan.

On je dodao da se podrazumijeva da BS neće tražiti da se njihovi nacionalni simboli ističu i na zgradi parlamenta, ali da će to pravo tražiti za prostorije kluba poslanika.

Nacionalni simboli su grb i zastava, čije etalone utvrđuju savjeti manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice, a tu odluku potvrđuje Skupština Crne Gore.

Predlogom zakona zabranjena je upotreba nacionalnih simbola prilikom međunarodnih susreta, političkih, naučnih, kluturno-umjetničkih, sportskih i drugih skupova, i na drugim skupovima na kojima se predstavlja Crna Gora definisano je predloženim zakonom.

Po tom dokumentu u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema podacima poslednjeg popisa, u dane državnih praznika na zgradama opštine, pored državne, ističe se zastava tog naroda ili zajednice.

„U jedinicama lokalne samouprave u kojima je manjinski narod ili druga manjinska nacionalna zajednica većinsko stanovništvo i tamo gdje čine više od 15 odsto stanovništva, slobodna je upotreba nacionalnih simbola u službenim prostorijama lokalne samouprave i u prostorijama za vjenčanje“, navodi se u zakonu.

Nurković nije precizirao kakav će biti stav BS-a o zakonu ukoliko ne bude razumijevanja za njihov amandman.

„Vidjećemo šta će ce dešavati u narednm periodu, ne bih da prejudiciram“, zaključio je funkcioner BS-a. 

Пратите нас на

Коментари78

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније