Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

05. 06. 2023. 15:02 >> 15:02

SOCIJALDEMOKRATE

Odluka o članstvu u NATO garant mira i teritorijalnog integriteta Crne Gore

Odluka o članstvu Crne Gore u NATO savezu garant je mira u Crnoj Gori i njenog teritorijalnog integriteta, saopštile su Socijaldemokrate Crne Gore (SD).

Iz te stranke podsjećaju da je odluka donijeta na sjednici Skupštine 28. aprila 2017. godine na Cetinju, kojom je predsjedavao prvi predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović.

"Socijaldemokrate Crne Gore dale su značajan doprinos usvajanju ove odluke. Primarno smo 2015. i 2016. spriječili scenario 30. avgusta 2020. godine kojim bi na vlast došli lideri Demokratskog fronta što bi, dobro smo tada bili svjesni, skrenulo Crnu Goru sa njenog puta i članstvo u NATO-u pretvorilo u nikad dosanjani san. Nakon toga smo, kao dio stabilne parlamentarne većine i stabilne Vlade stvorili sve preduslove za prijem Crne Gore u evroatlantski savez", navode iz SD-a.

Danas, kada, kako su kazali, nažalost živimo novu političku realnost, smatraju da smo još bolje svjesni značaja odluke o članstvu u NATO.

"Koliko god politička situacija u Crnoj Gori bila loša, a kriza nikad gora, činjenica da smo dio saveza garantuje trajni mir unutar granica naše države. Takođe, s obzirom da smo dio kolektivnog sistema bezbjednosti najvećih svjetskih sila, to članstvo garantuje i teritorijalni integritet Crne Gore i onemogućava sve one, a ima ih, koji bi granice Crne Gore uređivali na neki drugačiji način", navodi se u saopštenju.

Prema ocjenama SD-a Crna Gora je od 2017. godine do septembra 2020. godine postala veoma privlačno mjesto za investitore, a smatraju i da je tome značajno doprinijelo članstvo u NATO-u.

"Nažalost, političke (ne)prilike koje su nas zadesile u protekle 3 godine, otjerale su brojne investitore iz naše države. Vjerujemo da vrlo brzo, za samo nedjelju dana, počinje nova etapa na crnogorskoj političkoj sceni i da će nova parlamentarna većina i vlada vratiti Crnu Goru na poziciju kredibilne NATO članice. Socijaldemokrate će, u toj vladi, svakako biti garant ostvarenja ovog cilja", navodi se u saopštenju SD-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније