Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

05. 06. 2023. 17:09   >>  17:27 2

PREMIJER

Abazović: Ima samo jedan put, a to je Podgorica-Brisel

Ne vidimo drugu opciju za Crnu Goru, imamo samo jedan put Podgorica-Brisel, a to je jednosmjerna ulica, poručio je premijer Dritan Abazović danas u Budvi.

"Danas je šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO, a sljedeći veliki cilj je članstvo u Evropskoj uniji. Postoje interni izazovi, ali smo pokazali da imamo kapaciteta da postignemo politički konsenzus kada su u pitanju važna politička pitanja, a očekujem da će taj konsenzus biti još lakše postići nakon parlamentarnih izbora“, poručio je Abazović.

Abazović je danas u Budvi ugostio delegacije ministarstava evropskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Poručio je da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i da je prepoznata kao partner koji je spreman da se solidariše kako sa zemljama Unije, tako i sa onim koji teže da postanu članice.

"Nakon rata koji se desio u Ukrajini, EU treba da ima više razumijevanja za aspiracije nekih zemalja i vodi otvoreniju politiku. Mora voditi računa o uticaju trećih strana i negativnom uticaju koji je moguć u ovom regionu. Politika sa nedostatkom vizije i spore odluke nisu korisne, a zemlje regiona treba da daju sve od sebe i da ispune sve obaveze. Mi ne vidimo drugu opciju za Crnu Goru. Imamo samo jedan put Podgorica-Brisel, a to je jednosmjerna ulica. Da bi je osposobili treba da uklonimo sve barijere sa te ulice, zaključio je Abazović. 

Kako je kazala ministarka ekologije, urbanizma i evropskih integracija Ana Novaković Đurović, vrijeme je za dodatno jačanje veza Zapadnog Balkana sa EU.

"Uvjerena sam da će naša proevropska budućnost biti obezbijeđena uz snažnu političku podršku EU i međunarodne zajednice i da će Novi plan rasta za Zapadni Balkan koji je prošle nedjelje najavila predsjednica Evropske komisije, biti novi impuls za građane Zapadnog Balkana i podsticaj njihovim vladama da preduzmu nove korake”, zaključila je Novaković Đurović. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније