Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

05. 06. 2023. 21:54 >> 21:56
6

SVEČANOST U BUDVI

Crna Gora potvrdila status kredibilnog i solidarnog NATO saveznika

Danas, više nego ikada, svjedočimo značaju stabilnosti i bezbjednosti, i ponosni smo što smo dio evroatlantske porodice, poručio je predsjednik Vlade Dritan Abazović na prijemu povodom šeste godišnjice članstva Crne Gore u NATO Alijansi, u Vili Miločer u Budvi. On je podsjetio na stratešku opredijeljenost Crne Gore kada je u pitanju politika otvorenih vrata, i izrazio nadu da će Alijansa postati bogatija za još jednog člana.

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kazao je da je ovaj datum potvrda zrelosti savremenog crnogorskog demokratskog društva i istovremeno najbolji garant očuvanja svih vrijednosti na kojima počiva današnja Crna Gora.

On je istakao da ove godine 5. jun obilježavamo u kritičnom trenutku za međunarodnu stabilnost, u okolnostima drastično narušenih bezbjednosnih prilika u Evropi, uslijed brutalne agresije Rusije na demokratsku Ukrajinu.

Ministar je naglasio da je i u ovim okolnostima bez presedana za Sjevernoatlantsku alijansu, Crna Gora potvrdila status kredibilnog, odgovornog i solidarnog saveznika.

“I to na način što smo sa jedne strane obezbijedili značajnu političku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, a sa druge strane, rame uz rame sa saveznicima, učestvovali u donošenju odluka koje su rezultirale jačanjem kolektivne odbrane i dodatnom unaprjeđenju NATO odvraćanja i odbrane”, istakao je on.

Prisutnima se obratio i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević, koji je kazao da "čuvajući granice Alijanse na najbolji način čuvamo granice Crne Gore“.

On je istakao da smo u proteklih šest godina uradili brojne iskorake u pogledu proširenja znanja i sposobnosti naših pripadnika, obogatili njihova iskustva i značajno unaprijedili njihovu svijest o zajedništvu.

"Zato smo danas ravnopravno, po svim pitanjima i standardima, prisutni na istočnim granicama Alijanse, u Letoniji i Bugarskoj, ali i na Kosovu i u Iraku, kao i u Zapadnoj Sahari, praktično na mnogim mjestima gdje su mir i stabilnost ugroženi“, rekao je general Lazarević.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније