Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

07. 06. 2023. 19:40   >>  19:43

JENČA

"Crna Gora da napreduje ka punopravnom članstvu u EU"

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča očekuje da će Crna Gora nastaviti putem daljeg jačanja svoje stabilnosti i napretka u nastojanju dostizanja punopravnog članstva u EU.

Jenča je to kazao tokom sastanka sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Krstom Perovićem.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, u otvorenom razgovoru, fokus je dat na saradnju između UN i Crne Gore, na globalne i regionalne izazove, kao i dalje reformske procese u Crnoj Gori. Tokom sastanka, kako se dodaje, istaknuta je zajednička posvećenost iznalaženju trajnih pozitivnih rješenja za savremene izazove, poput agresije na Ukrajinu ili ostvarivanja daljeg napretka u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Jenča je izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti putem daljeg jačanja svoje stabilnosti i napretka u nastojanju dostizanja punopravnog članstva u EU. U tom pogledu, smatra da će iznalaženje prihvatljivog rješenja u dijalogu Beograda i Prištine predstavljati značajan korak naprijed i za ostale države na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Perović se, kako se navodi, u potpunosti saglasio da samo uspješne inicijative i misije UN, poput Sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, ili misija Althea u BiH, predstavljaju garant i vodilju ka izgradnji bolje i prosperitetnije zajednice za sve.

T"akođe, državni sekretar Perović je tokom svog boravka u Njujorku, predvodio delegaciju Ministarstva odbrane u posjeti Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD, Vest Point. Ova akademija predstavlja jednu od najrespektabilnijih vojno-obrazovnih ustanova na svijetu. Tokom posjete, državnog sekretara Perovića i delegaciju primio je i načelnik štaba akademije, pukovnik Brajan Novoselić. Tom prilikom prezentovani su i vaspitno-obrazovni kapaciteti Akademije, principi njenog funkcionisanja i kulturno istorijsko nasljeđe", navodi se u saopštenju.

Perović je, kako navode iz Ministarstva odbrane, zahvalio Akademiji i američkoj vladi koje Crnoj Gori omogućuju da upućivanjem svojih kadeta na ovu i druge vojne akademije u SAD, dobije najkvalitetnije oficirske kadrove, sposobne za odgovor na savremene izazove i prijetnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније