Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

08. 06. 2023. 12:04 >> 12:04

MILjANIĆ NA SJEDNICI VLADE

"Nijedan javni funkcioner nije prijavio imovinu van zemlje, provjere neophodne"

Vlada Crne Gore razmatraće danas Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o zaradama lica u službi u Vojsci Crne Gore.

Na dnevnom redu je i sporazum o međunarodnoj razmjeni podataka o imovini javnih funkcionera, koji su potpisale Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija. Moguće je da se će se pridružiti još država a suština je da sve tri države potpisnice odrede mehanizme za komunikaciju o provjeri imovine javnih funkcionera. 

Sporazum stupa na snagu nakon tri ratifikacije, a taj proces je počeo u Crnoj Gori. 

Ministar zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić rekao je da je sporazum važan antikoruptivni element, te da je u pitanju inicijativa direktno vezana za Evropsku komisiju. Naglasio je da je važno da Crna Gora bude prva koja će ratifikovati ovaj dokument.  

"Mislim, a može se provjeriti, nijedan javni funkcioner u Crnoj Gori nije prijavio imovinu u inostranstvu a znamo koliko neki funkcioneri vole destinacije sjeverno od nas i zvuči nevjerovatno da niko nije stekao neku imovinu. Važno je da budemo prva zemlja koja će imati nedvosmislenu političku volju za borbu protiv korupcije", rekao je Miljanić. 

Premijer Dritan Abazović rekao je da je sporazum perfektan, a koliko je efikasan - vidjećemo.

"Mnogi naši funkcioneri imaju imovinu, pogotovo u Srbiju. Za nju se ne zna, nikad je nijesu prijavili, bilo da se radi o lokalima ili stanovima. Ili se sumnja da je imaju, da ne prejudiciramo. Biće zanimljivo vidjeti u kontekstu "patriota" koji često imaju obračun sa državama u regionu, da vidimo koliko njih ima imovinu tamo a nije prijavljena", rekao je Abazović.

Cilj je, rekao je, da se uveća transparentnost. 

"Sumnjamo i da neki istaknuti ljudi u Crnoj Gori imaju imovinu u inostranstvu, na dalekim destinacijama", rekao je Abazović. 

Kako je najavljeno, Vlada će, između ostalog, na današnjoj sjednici razmatrati i izmjene zakona o Centralnoj banci i odobravanje dodatnih sredstava za sprovođenje parlamentarnih izbora. 

Sjednicu možete pratiti uživo na Portalu RTCG, Parlamentarnom kanalu i Jutjub kanalu Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније