Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ dailysabah.com ]

25. 06. 2023. 09:38 >> 09:41

TOKOM POSJETE TURSKOJ

Abazović: Nadam se da će Erdogan zadržati fokus na Balkanu

Crnogorski premijer Dritan Abazović pohvalio je veze Turske i Crne Gore i istakao da ima više prostora za unapređenje odnosa, u intervjuu za Daili Sabah.

Abazović je rekao da je Turska igrala ključnu ulogu na zapadnom Balkanu, nešto što je povezano sa "veoma dobrim odnosima" koje je predsjednik Redžep Tajip Erdogan održavao sa svakim liderom u regionu.

„Zajedno sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama, Turska igra vjerovatno najvažniju ulogu. Predsjednik Erdogan je neko ko može da ubijedi strane da dođu za sto i pronađu održivo rješenje (za svoja pitanja)“, rekao je Abazović odgovarajući na pitanje o potencijalnoj ulozi Turske kao posrednika između Kosova i Srbije usred tenzija koje rastu između dvije zemlje.

„Nadam se da će (Erdogan) zadržati fokus na Balkanu i obezbijediti više mira i stabilnosti“, rekao je on.

Premijer je pohvalio političke veze između svoje zemlje i Turske i rekao da bi trebalo da „iskoriste dobru energiju koju smo stvarali decenijama da obezbijede više ekonomskih projekata“.

Dve stvari su, kako kaže, ključne energetika i sektor turizma.

„Turska i Crna Gora mogu imati veoma dobre odnose. Oni mogu da dođu u novu fazu konkretnim projektima u Crnoj Gori“, dodao je on.

Abazović je rekao da je njegova zemlja napredovala u pristupanju Evropskoj uniji i da je spremna da se pridruži EU.

Crna Gora je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2008. godine, a dvije godine kasnije dobila je status kandidata.

Pregovori o pristupanju su počeli 2012. godine, ali poslije više od decenije izgledaju kao nedovršeni.

„Naša zemlja nema problema sa susjednim državama i ona je u posljednje dvije godine dala veoma, veoma važne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Imamo neke izazove kao i svaka druga zemlja u svijetu, ali mislim da možemo da ispunimo svoje obaveze u kontekstu evropskih integracija i mislim da ćemo tada biti spremni za pridruživanje EU. Naravno, na kraju dana, to će biti politička odluka zemalja članica“, rekao je on u intervjuu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније