Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

30. 07. 2023. 22:18 >> 00:03
1

GRAĐANSKA AKCIJA

Prijava protiv poslanika

Nevladino udružene Građanska akcija saopštilo je da su podnijeli krivičnu prijavu protiv funkcionera koalicije "Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milana Lekića, uz tvrdnju da se lažno predstavlja kao poslanik.

Podsjetimo, Lekić je prije tri dana predsjedavao konstitutivnom sjednicom Skupštine Crne Gore. 

Iz Građanske akcije poručili su da su prijavu podnijeli i zbog njegove odluke o potvrdi,da su kandidati za poslanike za koje je Državna izborna komisija (DIK) u Izvještaju navela da su dobili poslanički mandat, zaista postali poslanici 28.saziva Skupštine Crne Gore.

"Ustavom Crne Gore je određeno da zakoni i drugi propisi stupaju na snagu objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore.Nakon sprovedenih prijevremenih parlamenatarnih izbora, održanih 11.06.2023. godine, DIK je donijela odluku o konačnim rezultatima za izbor poslanika, koja odluka je objavljena u Službenom listu. U konačnoj odluci o izboru poslanika nema podataka koji su kandidati dobili poslanički mandat, već samo podaci koliko je koja izborna lista dobila glasova", navode u saopštenju.

Ovlašćeni predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić tvrdi da je Lekić prisustvovao konstitutivnoj sjednici i predsjedavao istom, ne kao poslanik saziva Skupštine, nego kao kandidat za poslanika.

"Prijavljeni je kao kandidat za poslanika, pozivajući se na odredbe internog akta Poslovnika o radu Skupštine i na Izvještaj DIK, koji nije objavljen u službenom listu, donio odluku, nakon podnošenja izvještaja Skupštini od strane DIK, da verifikuje odnosno, potvrdi, da su kandidati za koje je u Izvještaju DIK navela da su dobili poslanički mandat, zaista dobili mandat", pojasnio je Vujičić. 

Takođe je poručio da jedino objavljivanjem konačnih rezultata izbora za poslanike u službenom listu sa podacima koji su kandidati dobili mandat poslanika isti mogu prisustvovati Skupštini i donositi odluke.

"Stoga, predlažem da ispitate navode iz tužbe i optužite prijavljenog sudu sa predlogom da se po zakonu kazni", zaključio je Vujičić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније