Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 10. 2023. 06:46 >> 19:51
1

PREGOVORI DUGI 13 GODINA

"Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

Predsjednik je juče objavio tekst platforme.

"Platformu vidim kao jednu vrstu magistrale, koja je puno veća od bilo koje crnogoske vlade, oko koje mi kao društvo treba da se složimo", kazao je Milatović novinarima.

Predstavljeni principi odnose se na ranije EU uslove za zaključivanje pregovora o pristupanju. U prvom redu, to su reforma izbornog zakonodavstva, reforma pravosuđa, imenovanja na najviše sudske i tužilačke pozicije, depolitizacija administracije...

Crna Gora u ovom trenutku ima zatvorena tri od 33 pregovaračka poglavlja sa EU. Pregovori sa EU zvanično su počeli 2012. godine.

Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije, ali u operativnom smislu, ovaj dokument neće promijeniti odnose na političkoj sceni.

"Primarni razlog leži u činjenici da dobar dio političkih aktera nije spreman na neophodne reformske zahvate, što je i pokazano u ove tri godine. Takođe, odbačeno je više konstruktivnih predloga i inicijativa, ali i bitno narušen odnos sa EU, posebno zbog zanemarivanja Berlinskog procesa", kazao je Begović. 

Naglašava da i predsjednik i mandatar moraju razumjeti da se iz ništa ne može stvoriti nešto, i odluka da se traže partneri u onima koji su se oglušili o preporuke iz Izvještaja o napretku, samo će, kako tvrdi, na duže odložiti suštinske promjene.

"Konkretno, obojica moraju odustati od onih koji su promovisali unaprijed propali koncept Otvorenog Balkana uz klijentelizam i negativnu selekciju tokom 43. vlade. Crnoj Gori su potrebni radikalni reformski zahvati uz zrele pojedince koji su kadri napraviti otklon od klijentelizma i korupcije", istakao je Begović. 

Predsjednik Crne Gore, smatra Begović, crpi najveći politički legitimitet u ovom momentu, pa je neophodno da isti koristi kako bi zagovarao sprovodiva i održiva rješenja, dok ponuđena Platforma u ovom političkom trenutku jednostavno neće moći da se operacionalizuje.

"Prema tome, državnički odnos mora počivati na odbacivanju kako sveprisutnog revizionizma poraženih iz drugog svjetskog rata, tako i kriminogenih elemenata, jer Crna Gora trenutno ima status nepouzdanog saveznika", kazao je Begović. 

Imajući u vidu kompleksnu geopolitičku dinamiku, našem društvu su, zaključuje Begović, neophodna rješenja za realne nagomilane probleme uz uspostavljanje posebnog aranžmana sa EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније