Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

21. 11. 2023. 13:00 >> 13:01
1

MILATOVIĆ U BERLINU

Štajnmajer: Raduje nova generacija političara u Crnoj Gori

Njemački predsjednik Frank- Valter Štajnmajer poručio je da ga raduje nova generacija političara u Crnoj Gori koji mogu donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanu i istakao da Njemačka snažno podržava Crnu Goru. On je danas, uz najviše državne počasti, dočekao crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića u dvorcu Belvi.

Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države, a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Predsjednik Milatović je zahvalio predsjedniku Štajnmajeru na kontinuiranoj podršci Njemačke evropskoj integraciji Crne Gore i izrazio očekivanje da pomoć te zemlje neće izostati ni u narednom periodu da naša država postane prva naredna članica Evropske unije.

“Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU, zalaže se za princip regate i naše očekivanje je da do 2028. postanemo članica Evropske unije. To bi bila dobra poruka i za ostale zemlje Zapadnog Balkana i jasan signal da se reforme isplate a da je proces proširenja vitalan”, kazao jeMilatović.

Predsjednik Njemačke čestitao je Milatoviću izbor na funkciju u, kako je kazao, izazovnim vremenima na globalnom planu i dodao da ga raduje posvećenost jačanju kredibilnosti Crne Gore kao NATO članice.

Dva zvaničnika ocijenila su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Njemačke odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju povjerenja i saradnje između dvije zemlje.

Milatović je ocijenio da posjeta Berlinu predstavlja značajan zamajac za snaženje političkog dijaloga između dvije države, pogotovu u trenutku nedavnog formiranja 44. Vlade Crne Gore. Kazao je da proevropska orjentacija nove političke većine nije samo deklarativna, već orijentisana ka ključnim reformskim procesima.

"On je istakao stopostotnu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i ukazao na značaj Berlinskog procesa koji ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije. Izrazio je očekivanje da će Skupština Crne Gore uskoro ratifikovati tri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa", navode iz Službe za informisanje predsjednika.

Milatović je istakao i savezničku saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a i zajedničku posvećenost demokratskim vrijednostima kroz neupitnu podršku Ukrajini, koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom.

Naglasio je da Crna Gora želi još snažnije prisustvo Njemačke u dijelu ekonomije kroz veća ulaganja iz te zemlje i ponovio interesovanje za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u Crnoj Gori.

Milatović je pozvao Štajnmajera u zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније