Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

23. 02. 2024. 10:41 >> 10:50
1
Čitaj mi:

VALENTINA PAVLIČIĆ

Nedonošenjem odluke Ustavni sud samo odložio nadležnost, štetu će platiti građani

Smijenjena zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić kazala je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore je Ustavni sud zaključkom da ne odlučuje o ustavnosti Uredbe kojom je Pavličić smijenjena samo odložio svoju nadležnost.

Vlada je krajem godina promijenila Uredbu kojom je smijenila dosadašnju zastupnicu pred sudom u Strazburu Valentinu Pavličić i umjesto nje imenovala Katarinu Peković ne čekajući izjašnjenje Ustavnog suda.

Petoro sudija Ustavnog suda juče je bilo protiv pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Odluka, barem iz onog šturog obrazloženja ne doprinosi pravnoj sigurnosti. Ustavni sud je takvom odlukom odložio samo svoju nadležnost, tj. nije sjeo i odlučio o onome što je njegova osnovna nadležnost a to je da ocjenjuje ustavnost akata u pravnom poretku", kaže Pavličić.

Ona kaže da je ova funkcija više ne interesuje, te da ju je časno obnašala.

"Bila sam službenik zakona i prava. To što je Vlada donijela uredbu kojom je ograničila mandat je legitimno pravo vlade. Ali to što je predlgač predložio vladi, a vlada u predvečerje putem telefonske vajber sjednice usvojila, zaista nije "racio legis" jednog pravnog procesa", kaže Pavličić.

Šta je bio motiv, kako kaže, vrijeme će pokazati.

"Ako je opredjeljenje Vlade da bude transparentna i da bude poštena, onda je sa ovom odlukom pokazala da ne poštuje vladavinu prava. I meni je žao što je to tako. Da su me pozvali, ja bih ih naučila da odrade to na način da ne bude Crna Gora tužena", navodi Pavličić.

Kaže da će druge instance pokazati da je povrijeđena procedura, te da će to pravno istjerati.

"Poražavajuće je da Vlada vrvi od pravnika, i da da jedno takvo nestručno, nezakonito i neutemeljeno na pravnim standardima objašnjenje. Ne može da se mandat prekida bez ikakvog racio legisa", ponavlja Pavličić.

Kaže da ona i dalje štit interese države.

"Ovim postupkom ću pokazati da oni koji stoje iza ovog pravnog akta ne štite interese države. A sve to neće biti dobar imidž ovoj državi", navela je ona.

Kaže da je funkcija zastupnika ozbiljna i da je ne može pokrivati neko ko je na početku karijere.

Nije, kako kaže, ovo pitanje funkcija nego princpa.

Istakla je i da ukoliko se potvrdi da je došlo do povrede postupa pri njenom imenovanju, upitna je i zakonitost imenovanja nove zastupnice.

Kaže da će kao i mnogo puta do sada štetu platiti građani.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније