Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

25. 02. 2024. 07:10 >> 18:44
11
Čitaj mi:

REAKCIJE

(Ne)očekivana ostavka: Milatović napustio sve funkcije u Evropi sad

(Ne)očekivano i (ne)iznenađujuće odjeknula je jučerašnja vijest da je predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

Informaciju o ostavci na stranačke funkcije, posebno što se već duže spekuliše da odnosi Milatovića sa premijerom Milojkom Spajićem nijesu najbolji, prenijeli su svi mediji u regionu.

Na društvenim mrežama je aktuelno i upoređivanje sa sukobom 90-tih prošlog vijeka koji je izbio između tadašnjih partijskih drugova Mila Đukanovića i Momira Bulatovića. 

Sagovornici Portala RTCG, pak, tvrde da ovaj mali politički zemljotres neće umnogome uticati na odnose u Vladi. 

Veća transparentnost

Pravnik i stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević kaže nam da ova Milatovićeva odluka može da dovede samo do još veće transparentnosti na crnogorskom političkom nebu. 

"Ne vidim da će ovo uticati na odnose u Vladi, može samo da dovede do transparentnosti", kazao je Antonijević u izjavi za naš portal. 

Podsjetimo, informaciju o ostavci Milatović je juče saopštio na svom profilu na mreži Iks. Poručio je da će PES ostati važan dio u njegovom životu, jer su zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. 

Antonijević kaže da je to dio političke kulture Crne Gore, koja pokazuje veliku političku zrelost.

"Crna Gora pravi dobre demokratske promjene, a iz toga može izaći samo napredak, a ne urušavanje sadašnjeg puta.  Dobro je da postoji dijalog", smatra on. 

Prema njegovim riječima, stabilnost nije narušena, naročito kad se Crna Gora vraća svojim vrijednostima.

"Nema urušavanja reformi. Bez obzira što se ovdje radi o Pokretu, a ne o političkoj stranci, jako je bitno da se čuvaju nacionalni interesi, a ne interesi političkih stranaka. Koliko god djelovalo kao politički zemljotres, to je dobro. Ova odluka nije ishitrena, večć odraz političke realnosti i želja koje mogu biti pozitivne i za Spajića i Milatovića", rekao je Antonijević.

Dva lidera, a jedan pokret - ne ide

Dugogodišnji novinar i analitičar Predrag Zečević uporedio je Spajića i Milatovića sa Đukanovićem i Bulatovićem. Navodi, pak, da je za svađu 90-tih trebalo punih sedam godina, a u PES-u se sve "dovelo na čistac" za samo godinu dana. 

Zečević, nadalje, navodi da u političkom istoriji u Crnoj Gori jedna partija sa dva lidera nikad nije dugo potrajala. 

"To nije dugo trajalo. Partije koje imaju dva jaka lidera u Crnoj Gori nijesu dugo trajale", zaključio je Zečević. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније