Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pripremila: Ivana Popović ]

03. 03. 2024. 10:06 >> 10:42
Čitaj mi:

osvrt

Svjedok sedmice: Marko Begović

„Objavljen snimak: Nastavnik i učenik se sukobili u učionici“. Ovim naslovom počela je sedmica. I doslutila da će „povući nogu“ ostalim udarnim vijestima narednih dana. Već u utorak – ubistvo u Baru. Nešto manje burna srijeda – URA traži interpelaciju ministra pravde, nakon što ga je PES isključio iz partije. Na sva dešavanja, iz Freedom House-a nam poručuju „niste promijenili, samo ste zamijenili“. Brđanin, čuli smo u petak, ne odgovara Vladi, ali ostaje tu. Rasplete ove, čekaćemo naredne sedmice. Pretpostavljamo.

 
PONEDJELJAK 26.02.
U trci za lučama, naše društvo je zaboravilo na znanje. Vaspitno-obrazovni sistem u Crnoj Gori odavno je prestao da obavlja svoje ključne uloge. Nepristojnost uzima maha, a društvo mu pravi nasilje. Nasilje među vršnjacima, posebno ono rodno-senzitivno pa i nasilje prema nastavnom kadru posljedica su činjenice da ne postoji politička spremnost kao ni potrebna stručnost da se ovim devijacijama stane na kraj. Matični sindikat snom mrtvijem spava. Kao i ranije u vezi zdravstvenog sistema, povećanje plata nije riješilo niti može riješiti odsustvo odgovornosti. Za rješavanje ovih, ključnih izazova za crnogorsko društvo, neophodna je zrelost i državničko ponašanje.

UTORAK 27.02.
Kriminal, posebno onaj organizovani ne čeka da se bezbjednosni sistem reformiše. Kao i u slučaju reforme izbornog zakonodavstva i čuvene izborne sage u Šavniku, posljedice trpe građani. Crna Gora nije sinonim za bezbjednost, što izgleda da malo tangira one koji se ovih dana spore oko fotelja u bezbjednosnom sektoru. Nedavna sjednica matičnog odbora potvrdila je sve devijacije koje služe kao plodno tle za snaženje kriminalnih organizacija. Kako je izostalo otvaranje dosijea službi bezbjednosti, valjalo bi prepiske iz aplikacije SKY učiniti dostupnim građanima kako bi se bolje upoznali sa „junacima“ ovog vremena bijednih.

SRIJEDA 28.02.
Zahtjev GP URA o interpelaciji ministra pravde predstavlja još jedan u nizu demagoških poteza onih, koji su u jednom momentu imali ozbiljnu priliku i podršku partnera iz EU da pokrenu niz reformskih procesa. Kao i slučaju bogobojažljivog Mandića, poslanici pozicije će se pozvati na koalicioni sporazum, ali ne bi se trebalo začuditi ako bude iznenađenja prilikom rekonstrukcije vlade. Rezultati intenzivirane međunarodne aktivnosti Vlade Crne Gore i geopolitička gibanja mogu našoj državi donijeti određena iznenađenja, pa poziv u članstvo EU za 2028. godinu, kao politička odluka ne smije biti isključena. Sve je na nama (međunarodnim partnerima).

ČETVRTAK 29.02.
Nedavni izvještaj Freedom House, potvrđuje da politički prioritet u posljednje tri godine nijesu bili promjene, nego zamjene. Sistemom oponašanja, olako se ušlo u razgažene cipele prethodnika, bez namjere da se remeti novostečeni komfor usvajanjem ključnih propisa za funkcionisanje pravosudnih organa, kao i uvođenje kontrolnih mehanizama za depolitizaciju i profesionalizaciju sistema javne uprave. Ključne institucije poput Agencije za sprečavanje korupcije i Državne revizorske institucije opstaju na nereformisanom i klijentelističkom okviru, kao proizvod političke nestabilnosti. Kako i dalje nemamo informacije o preduzetim finansijskim istragama, tako u Crnoj Gori opstaju pojedinci koji su ili zaslužili Nobelovu nagradu u oblasti ekonomskih nauka ili bi isti morali biti predmet nadležnih državnih organa. Posljedično, institucionalna sporost već rezultira zastarom u slučajevima značajnog uvećanja imovine javnih funkcionera koji u Crnoj Gori žive američki san dvadesetih godina prošlog vijeka.

PETAK 01.03.
Slučaj Zorana Brđanina više je sinonim za stanje pravničke struke u Crnoj Gori, fokusirani na jezičko, nerijetko zapostavljaju logičko tumačenje i praksu. Posljedično, procedure izbora/smjena nerijetko su prožete brojnim propustima i nedostatnostima, pa se na kraju očekuje pomoć Evropske komisije, što potvrđuje pređašnji stav o struci. Već je mart mjesec, a i dalje nemamo funkcionalnu analizu sistema javne uprave, niti je otpočeto sa procesima optimizacije, racionalizacije i digitalizacije kako bi se obezbijedili uslovi za prelazak na servisno orijentisani model podizanjem nivoa odgovornosti i unutrašnje kontrole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније