Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj./M.V. [ Mina ]

07. 03. 2024. 14:32 >> 15:42
8
Čitaj mi:

ZAVRŠENO ZASIJEDANJE SKUPŠTINE

Burna sjednica, poslanici razdvajali Kneževića i Hutera

Poslanici su na burnoj prvoj redovnoj sjednici proljećnjeg zasijedanja Skupštine na Cetinju izglasali Prijedlog zakona o sporazumu Crne Gore i Vijeća BiH o izgradnji mosta na Tari, Prijedlog zakona o međudržavnom sporazumu Crne Gore i Albanije o izgradnji mosta preko Bojane, te i verifikovali Sporazum o uklanjanju olupina iz Najrobija. Takođe, zasijedanje je bilo prekinuto nakon verbalnog sukoba poslanika vlasti i opozicije. Poslije verbalnog sukoba dijela poslanika ZBCG i poslanika DPS Oskara Hutera, predsjednik parlamenta Andrija Mandić dao je pauzu pet minuta.

Poslanici su izglasali Prijedlog zakona o sporazumu Crne Gore i Vijeća BiH o izgradnji mosta na Tari sa 54 glasa. Bez glasova protiv i uzdržanih.

Takođe, izglasan je i Prijedlog zakona o međudržavnom sporazumu Crne Gore i Albanije o izgradnji mosta preko Bojane. Za je bio 46 poslanika. Nije bilo glasova protiv i uzdržanih.

Na kraju, poslanici su verifikovali Sporazum o uklanjanju olupina iz Najrobija sa 52 glasa, dok nije bilo uzdržanih kao ni glasova protiv.

Tok sjednice:

Nakon pauze, Andrija Mandić je kazao da je "parlament je živo biće i predstavnici naroda imaju potrebu da saopšte ono što procjenjuju da je važno za one ljude koji predstavljaju". On je govorio o poruci Hutera vezano za prebrojavanje kvrvnih zrnaca, ali i pozvao je sve one koji "prozivaju druge zbog prošlosti" da se i oni uzdrže oko toga.

Huter je poručio da je njegova reakcija nastupila kao poslijedica prozivanja njegovih predaka.

"Određene strukture riškale su, njuškale po porodičnoj grubnici poslanika. Molim danas sve poslanike da se, zajedno sa mnom, ostave pretresanja krvnih zrnaca i porodičnog stabla, mog ili bilo kog drugog. Neka se sa mnom to završi", kazao je Huter.

Lider DNP, Milan Knežević, rekao je da "Izgleda da je za sve probleme u Crnoj Gori kriv Aleksandar Vučić". 

"On je kriv in za mostove, i za klanove, i za to što je Dodik došao u Crnu Goru, nema toga za šta on nije kriv", naveo je Knežević. 

Poslanik NSD/ZBCG Slaven Radunović navodi da je Huter braneći sebe izrekao neistine za svoga pretka i to je bio problem što se kasnije ispostavilo kao tačno.

"Nije nikakav problem, meni nikakav predak ne smeta", kazao je Radunović. 

Šef kluba poslanika DPS, Andrija Nikolić, rekao je da je parlamentarna anarhija počela izborom Andrije Mandića za predsjednika parlamenta.

"Nećemo dozvoliti da se preko Skupštine opozicija udaljava iz parlamentarnog života", poručio je Nikolić.

Poslanik GP URA Miloš Konatar tražio je kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića povodom jučerašnjeg zaduživanja države od 687 miliona eura. Konatar kaže da se ne zna ni koliko hedžing košta.

"Nismo znali jesmo li se zadužili 650 ili 687 miliona eura i kolika je kamata", rekao je Konatar.

Poslanica Demokratske Crne Gore Anđela Vojinović kazala je da nije poznato po pitanju gradnje mosta, postoji li procjena uticaja na životnu sredinu. Kazala je da se to mora znati prije početka gradnje.

Jelena Božović iz ZBCG tražila je da se objasni zašto kasni finalizacija tunela na Jelovici i zašto su radovi skuplji nego što su planirani.

Vladislav Bojović iz ZBCG kazao je da je put od Splavišta do Žugića luke, u kanjonu Tare, u sramotnom stanju. Navodi da je u pitanju vrlo važan put za turiste. 

Predsjednik GR URA Dritan Abazović rekao je da je most na Bojani izuzetno važan projekat, te da je Ulcinj vrlo važna turistička destinacija. On se založio da se mali aerodrom gradi kod Velike plaže.

"Tu treba graditi hotele jer tokom sezone imamo ogroman broj turista" rekao je Abazović.

On je kazao da je most na Bojani važan regionalan projekat, i da treba razmisliti o što kraćem zadržavanju na granici jer se očekuje velik protok ljudi.

Podsjetio je da je Prostornim planom Crne Gore do 2024 planirana izgradnja 7 aerodroma.

Mehmed Zenka kazao je da se iskoriste prihodi od morskog dobra za realizaciju projekta koji će biti od značaja ne samo za Ulcinj već za turizam u cijeloj Crnoj Gori. Kazao je da za neke ovaj projekat znaci " Velika Albanija" ali da most nema veze sa tim.

Filip Radulović kazao je da će put u Beranama biti otvoren do prvog juna, te da je namjera da se pusti u probni rad vrlo brzo. Ministar očekuje da se svi ugovoreni rokovi ispoštuju, u suprotnom raskinuće ugovore sa izvođačima.

Polemika zbog zaduženja

Poseban dio sjednice bio je posvećen polemici između Abazovića i Radulovića, kao i potpredsjednika Skupštine Borisa Pejovića o zaduženju države.

Pejović je rekao da je Abazovićeva vlada planirala da zaduži Crnu Goru preko dvije milijarde eura.

Abazović je kazao da državi prijeti bankrot zbog sadašnjeg neodgovornog upravljanja javnim finansijama.

"Svako novorođenče ste zadužili juče po 1.250 eura. Ovako kako Vi vodite državu to može i malo dijete. Crnu Goru baciti na koljena i pobjeći, nećete", tvrdi Abazović.

Pejović je uzvratio da je Abazović taj koji je spremao zaduženje države.

"Istina se zna a najbolje dokumentuju smjernice fiskalne strategije koje ste Vi kao Vlada usvojili prošle godine a planirali ste zaduženje preko dvije milijarde", rekao je Pejović.

Reagovao je i Ivan Vuković iz DPS, tvrdeći da građani moraju da znaju istinu o ovom zaduženju.

Šef kluba DPS Andrija Nikolić rekao je da vlastima nedostaje vizija o ekonomskom razvoju zemlje.

"Vlade koje je predvodila DPS od referenduma do 2020. godine imale su konkretne rezultate", rekao je Nikolić.

Poslanici razdvajali Kneževića i Hutera 

Oko podne, došlo je do svađe, gdje su prednjačili Huter i poslanik ZBCG Milan Knežević. Potom je data pauza. No, teške riječi su se čule i nakon toga, a fizički sukob spriječili su drugi poslanici i obezbjeđenje. 

Tokom rasprave, Andrija Mandić je rekao kako nije siguran da su oni koji danas protestuju sa Cetinja, ističući uz to da se na Cetinju ugodno osjeća.

“Ne mislim da je to što smo vidjeli većinska volja Cetinja. Vaspitavan sam da na Cetinju žive neki posebni ljudi, koliko je naše mišljenje izvan Cetinja bilo vezano za ovaj grad. To što danas jedna grupa ljudi, neću reći Cetinjana, troši veliki kredit svojih predaka – to je njhov izbor i neka nastave tako da rade. Politika proširenja nema alternativu“, rekao je Mandić.

Huter je rekao da vlast u Crnoj Gori ne zaslužuju oni koji na Cetinje dolaze kombijima, maricama i sa kordonima policije. 

Kazao je da je način na koji je Mandić danas došao u Prijestonicu najbolje govori o njemu.

“Vaša titula, koju ste dobili i koju rado držite, nikako ne ide sa mjestom koje pokrivate“, rekao je Huter.

"Nezapamćeno da ima ovoliko policije"

Kako je kazao, skandal je i nezapamćeno da u Prijestonici ima ovoliko policije. 

Kako je rekao, ako se Mandić ugodno osjeća, onda znači da je ona ideologija koju je plasirao neistinita. 

"Mandiću vi ste rekli da je ovaj grad nebitno malo selo ispod Lovćena. Rekli ste da je značaj ovog grada to što je u njemu rođen Aleksandar Karađorđević, onaj koji je zabranio svome đedu da se vrati na Cetinje“, rekao je Huter.

Rasprava o zakonima i međunarodnim ugovorima

Po zvaničnoj najavi,  poslanici danas na Cetinju treba da raspravljaju o predlozima zakona o potvrđivanju više međunarodnih sporazuma i konvencije.

Poslanici će se izjasniti o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare i priključnih graničnih dionica.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Bojane.

Pred poslanicima će sjutra biti Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Najrobija o uklanjanju olupina iz 2007. godine.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније