Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

12. 03. 2024. 14:52 >> 15:11
1
Čitaj mi:

MUGOŠA

Situacija u Šavniku može dovesti do blokade izbornih procesa

Situacija u Šavniku povodom pitanja održavanja lokalnih izbora je jedna vrsta alarma i predstavlja presedan koji može biti loš primjer za sve buduće lokalne izbore, kazao je predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

Članovi Državne izborne komisije (DIK) razmatrali su zahtjev Ministarstva javne uprave kojim je traženo podnošenje podataka povodom pitanja održavanja lokalnih izbora u Šavniku.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je da su na dva biračka mjesta osam puta su bili zakazani izbori, koji su isto toliko puta bili prekidani.

"Od 23. 10. 2022. do 18.12.2022. godine na biračkim mjestima broj 1. i 14. u Šavniku  osam puta zakazivani izbori koji nijesu održani. Nakon toga predsjednik opštinskog odbora DPS Šavnik podnosio je prigovor zbog neodržavanja izbora na ova dva biračka mjesta", istakao je on. 

Naglasio je da je DIK od 21.12.2022. do 12.02.2024. godine održao 59 sjednica na kojima je donijeto 118 rješenja kojim je Opštinskoj izbornoj komisiji Šavnik naloženo da donese odluku o ponavljanju izbora.

Opštinska izborna komisija Šavnik, međutim, kako je kazao, nije donijela odluku o ponavljanju izbora.

Državna izborna komisija, istakao je Mugoša, nema pravni mehanizam raspuštanja Opštinske izborne komisije Šavnik i preuzimanja njihove nadležnosti, jer se radi o lokalnim izborima.

"Dakle imamo izborni proces koji se ne završava na dva biračka mjesta, nijesu okončani izbori jer nije donijet konačni izvještaj Opštinske izborne komisije o rezultatima izbora. Prvi put se suočavamo sa ovom situacijom", kazao je Mugoša. 

Ova situacija je, napominje on, jedna vrsta alarma, presedan koji može bit loš primjer za sve buduće lokalne izbore.

"Ono što se može desiti je da imamo blokadu izbornih procesa na lokalnom nivou u Crnoj Gori u zavisnosti od sastava opštinskih izbornih komisija i nekih dešavanja koja nemaju veze sa tehničkim organizovanju izbora", kazao je on. 

Napomenuo je da je izborni proces na dva biračka mjesta u toku, odnosno da izbori nijesu sprovedeni na dva biračka mjesta što za posljedicu ima činjenicu da birači koji su upisani u birački spisak na ovim mjestima nijesu ostvarili svoje biračko pravo.

Milisav Ćorić član DIK-a kazao je da Opštinska izborna komisija Šavnik svojim neizglasavanjem nije dovela dio postupka do kraja.

"Kako sadašnja pravna regulativa ne predviđa ovu situacija, prilika je da podsjetimo da je prethodni ali i ovaj saziv Državne izborne komisije slao radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva primjedbe na loša ili nejasna rješenja o postojećem zakonu među kojima je bila identifikovana situacija da DIK ne može preuzeti nadlženosti Opštinske izborne komisije kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora", naglasio je Mugoša. 

Aleksandar Jovićević član DIK-a kazao je da je problem u biračkom odboru, a ne u Opštinskoj izbornoj komisiji.

"Opštinska izborna komisija imala je dobru volju devet puta poslije toga se nešto desilo i nakon toga ne može da se donese odluka", poručio je Jovićević. 

Ističe da iako bi ona mogla da se dogovori, problem ne bi bio riješen jer je suština problema na biračkom odboru, odnosno na dva biračka mjesta.

"Mi ne možemo raspustiti Opštinsku izbornu komisiju i kada bi mogli opet nisam siguran da bi se problem riješio. Ako se želi riješiti problem on se može riještiti samo politički između nosilaca izbornih lista", istakao je on. 

Vladimir Čađenović član DIK-a istakao je da je problem Šavnika dublji i izvan nadležnosti i Opštinske izborne komisije Šavnik i DIK-a.

"Moj predlog je da MJU dostavimo ono što je postupanje DIK-a u odnosu na prigovore sa kojima se susrijećemo svake sedmice. Predlažem da odradimo to što je do nas. Svi znamo da je problem Šavnika dublji i izvan je nadležnosti i Opštinske izborne komisije i DIK-a", kazao je Mugoša.  

Na kraju sjednice Državna izborna komisija (DIK) je jednoglasno usvojila izvještaj o prikupljenim podacima povodom održavanja lokalnih izbora u Šavniku koji će dostaviti Ministarstvu javne uprave. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније