Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

10. 04. 2024. 08:29 >> 08:46
1
Čitaj mi:

ĐUROVIĆ

"Podrška Planu rasta znači jasna ekonomska integracija, ali sa političkim uslovima"

Predsjednica crnogorske panevropske unije i nekadašnja potpredsjednica vlade za evropske integracije profesorka Gordana Đurović gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" kazala je da podrška država članica EU Planu rasta za Zapadni Balkan znači jasna ekonomska integracija ali koja ima puno političkih uslova.

Države članice EU potvrdile su politički sporazum o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu nudi šest milijardi eura dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

"To je dodatni finansijski instrument koji će biti i amandman na višegodišnji budžet Evropske unije koji se odnosi na pretpristupnu podršku za naš region", kazala je Đurović na TVCG. 

Naglasila je da se dugo trajao proces pregovaranja ali da je bitno da se dobio politički dogovor.

"Dugo se pregovara, voz je krenuo još u novembru 2023. godine, a procedura je složena. Dobio se politički dogovor i očekuje sa da će se brzo usvojiti", istakla je ona. 

Naglasila je da je naš zadatak da usvojimo reformsku agendu, kao odgovor na plan rasta koji nudi Evropska komisija.

"To nije samo bespovratni aranžman sa Crnom Gorom nego je 1/3 bespovratni, a 2/3 su nešto što Evropska unija što radi i za države članice, kao i za Ukrajinu, a to je da će poznajmiiti novac na finansijskom tržištu i po povoljnijim uslovima sredstva i za region Zapadnog Balkana", istakla je Đurović. 

To je, kako smatra Đurović, ekonomska i finansijska potvrda da je Evropska unija zainteresovana za integraciju našeg regiona i ukupnu ekonomsku podršku na putu pristupanja.

"Nema jasnijeg znaka od toga. Ako ništa, onda jasna ekonomska integracija ali koja ima puno političkih uslova. Očekuje se da se u aparilu to susretno planiranje desi, da imamo odgovor država regiona i usvajanje od strane Evrpske unije", poručuje Đurović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније