Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Dijana Drašković, TVCG ]

24. 04. 2024. 19:59 >> 20:01
Čitaj mi:

MOGERINI

"Perspektiva o ulasku zemalja ZB u EU realnija više nego ikad"

Crna Gora će učiniti sve da što prije dostigne evropski standard i postane članica EU, kazao je u Tivtu predsjednik Jakov Milatović. Iz Slovenije poručuju da zemlje koje teže da uđu u Evropsku zajednicu moraju da shvate da Brisel ima određena pravila, te da je 2030. posljednji termin da države uđu u EU, jer će kasnije biti teže. S druge strane, bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini tvrdi da je perspektiva proširenja veća nego ikad, te da je i Evropa shvatila da joj treba Zapadni Balkan, i to što prije.

Priča o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju realnija je nego ikad. To kaže Federika Mogerini koja je godinama bila među čelnicima evropske diplomatije. Sada – posmatrajući sa strane vjeruje da Evropska unija za vrijeme njenog mandata i nije bila tako iskrena.

"Sad je perspetkiva o ulasku u EU realnija više nego ikad.. Jasno je da žele i Zapadni Balkan i to više nije priča o popunjavanju praznina i milosrđu jer su shvatili da je to i u njihovom interesu. Tužno je što se dogodio rat u Ukrajini da bi se probudili, ali je cijena neproširenja u ovom momentu prevelika", kazala je bivša visoka predstavnica EU za spoljne poslove i diplomatiju, i potpredsjednica EK Federika Mogerini.

Zamajac u Evropskoj uniji Crna Gora će iskoristiti, uvjeren je predsjednik države Jakov Milatović. Cilj je da se što prije približimo evropskom standardu, i na dobrom smo putu jer su kaže svi shvatili da to ne zavisi od jednog čovjeka ili jedne grane vlasti.

"Ja vjerujem da mi trenutno imamo taj zamajac i u Crnoj Gori I da nakon velikih promjena u državi postoji iskrena volja da napredujemo, i da do 2028 postanemo 28 članica Evropske unije", istakao je Milatović. 

A države koje streme Evropkoj uniji moraju da shvate da Brisel upkos svemu ne odstupa od određenih pravila, te da prioritet daje vladavini prava, poručuje predsjednica Slovenije. Za tango je, kaže potrebno dvoje, pa i Evropu i kandidate poziva na saradnju.

"2030. godina je posljednji termin da države uđu u Evropsku uniju, jer onda postaje sve teže. Crna Gora je prva, priznajem, uradili ste dosta, ali ako se zajedno ne budete borili protiv korupcije vama to ne znači ništa. Bez vladavine prava nastaje haos, zato iskoristite zamajac koji je očigledan", naglasila je predsjednica Slovenije Nataša Pirc-Musar.

"Crna Gora je bila dugo zaglavljena u tranziciji. Izašli smo iz tog kruga, i postoji politička volja da se borimo protiv organizovanog kriminala I korupcije. Mislim da ćemo imati mnogo bolje rezultate", kazao je Milatović. 

Evropa očekuje i ulaganja u budućnost, pa veliki značaj daje i odživom razvoju. I upravo je to bila jedna od tema na Adria Samitu u Tivtu, koji je ove godine okupio preko 600 učesnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније