Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2014. 08:01 >> 07:58
27

ANDRIJAŠEVIĆ O PRINCIPU

Đukanović iznio istorijske činjenice

Istoričar Živko Andrijašević ocijenio je da je premijer Milo Đukanović, u govoru na svečanoj akademiji povodom sto godina od početka Prvog svjetskog rata, iznio tačnu činjenicu da kad je rekao da "Crna Gora nije podržala teroristički akt koji je bio povod za rat".

 

"I to je potpuno tačno: zvanična Crna Gora je osudila ubistvo austrougarskog prestolonasljednika i njegove supruge u Sarajevu", kazao za Pobjedu Andrijašević, koji je i profesor Univerziteta i član Organizacionog odbora Vlade Crne Gore za obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

On je podsjetio kako je u službenim novinama, „Glas Crnogorca“, u broju 33 od 21. juna 1914. godine, po starom kalendaru, ubistvo u Sarajevu u zvaničnom komentaru okarakterisano kao ,,bezumni teroristički akt usamljenih fanatika“.

Zvanična Crna Gora je, navodi Andrijašević, sto godina prije premijera Đukanovića, ubistvo koje je počinio Gavrilo Princip nazvala - ,,bezumnim terorističkim aktom“. 

„Đukanović je u svom govoru samo saopštio jednu istorijsku činjenicu, koju potvrđuje relevantni istorijski izvor“, istakao je Andrijašević, navodeí da je i vlada Kraljevine Srbije na sličan način definisala taj akt. 

„Ona ga je, jula 1914. godine, nazvala zločinom koji izaziva zgražavanje. Taj dokument je objavljen u knjizi koju je 1980. godine izdala SANU“, rekao je Andrijašević.

Stoga je ocijenio neprimjerenim reagovanje na govor Đukanovića, i posebno na navedenu konstataciju, pokazuje nedovoljno poznavanje istorije i crnogorske i srpske.

„Da li je Gavrilo Princip bio terorista, zločinac, patriota, zanesenjak, borac za ,,nacionalnu stvar“ ili ko zna što još, niti je kvalifikovala tadašnja zvanična Crna Gora, niti je to u svom govoru učinio predsjednik Đukanović. Ali, čak i da ne postoje istorijski izvori koji atentat u Sarajevu kvalifikuju kao teroristički akt, odnosno zločin, svaki nasilni oblik borbe za ostvarivanje političkih ciljeva u mirnodopskom dobu smatra se, prema važećim definicijama, terorizmom“, naveo je Andrijašević.

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније