Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 07. 2013. 11:50 >> 11:50

ZA MILION EURA

Artemije preplatio radove na crkvama na Kosovu

Eparhija raško-prizrenska je u vrijeme dok je njome upravljao penzionisani vladika Artemije građevinske radove na više crkava i manastira na Kosovu i Metohiji preplatila za više od milion eura, piše "Blic". List saznaje da je to pokazalo vještačenje Komisije koju je odredio Viši sud u Beogradu.

 

Prema zaključcima Komisije u koje je "Blic" imao uvid, Srpska pravoslavna crkva je preko eparhije, kao naručioca i investitora, izvođaču radova Eparhijskom centru “Rade Neimar” isplatila 2.057.518 eura, iako je procijenjena vrijednost izvedenih radova i usluga 1.018.283 eura.

"Procijenjena razlika vrijednosti izvedenih radova i usluga, dobijena na osnovu dokumentacije koja je vještacima stavljena na raspolaganje, uvida u stanje na licu mjesta i izjava svjedoka, kao i najboljih saznanja Komisije vještaka, iznosi 1.039.234 eura", piše u zaključku Komisije.

Komisija vještaka bavila se procjenom vrijednosti radova od 2004. do 2010. godine na 17 objekata - crkava i manastira u okviru Eparhije raško-prizrenske među kojima su i manastiri Banjska, Zočište, Vračevo, Ulije, Devine vode, Gorič, Gračanica...

Više tužilaštvo u Beogradu je prije tri godine podiglo optužnicu protiv Predraga Subotičkog, direktora Eparhijskog centra „Rade Neimar”, i raščinjenog Simeona Vilovskog, bliskog saradnika vladike Artemija, kojom ih tereti da su od 2004. do 2010. godine zloupotrebom službenog položaja nezakonito prisvojili blizu 350.000 eura.

Artemije: Sve se radilo po zakonu

Penzionisani vladika Artemije izjavio je na suđenju Predragu Subotičkom da je u Raško-prizrenskoj eparhiji sve rađeno po zakonu. On je saslušan kao svjedok i nikog od optuženih nije teretio, već je rekao da ništa nije rađeno bez njegovog znanja i da za sve postoje dokumenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније