Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2018. 20:15 >> 19:41
9

SPREMAJU TUŽBU

"Slovenija će zaštititi svoje ribare"

Slovenački ministar vanjskih polsova Karl Erjavec izjavio je danas da će Slovenija svoje ribare i ostale državljane zaštititi od eventualnih pokušaja Hrvatske da im naplati kazne za ulazak u dio Savudrijske vale (Piranskog zaliva) koji je arbitražnom presudom pripao Sloveniji.

Erjavec je na konferenciji za novinare rekao da je diplomatska nota kojom je Hrvatska krajem prošle nedjelje najavila takvu mogućnost "apsurdna" i dodao da Zagreb za takav potez nema pravnog temelja jer se radi o slovenačkim vodama, prenijela je Hina.

"Mi to doživljavamo kao medijski spin, predstavu za hrvatsku javnost jer bi bilo apsurdno kažnjavati slovenačke ribare za ribarenje u slovenačkom moru", rekao je Erjavec.

On je rekao da Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije protiv Hrvatske sprema tužbu pred sudom Evropske unije u Luksemburgu, kao i da će cijeli slučaj i Evropska komisija morati da "dobro preispita".

Na pitanje kada će odgovoriti na posljednju hrvatsku notu, Erjavec je kazao da po diplomatskim pravilima za to postoji rok od 30 dana, ali da Slovenija neće žuriti budući da je sadržaj note "apsurdan", ali i zbog toga što Hrvatska, kako je rekao, na više slovenačkih nota nije odgovorila.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova uputilo je u subotu diplomatsku notu Sloveniji kojom je izrazilo duboko nezadovoljstvo i protest zbog najave slovenačke strane da će hrvatskim ribarima početi da upućuje kazne zbog ribarenja u spornom području Savudrijske vale i najavila da će odgovoriti na isti način.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije donio krajem juna presudu koja je trebalo da riješi višegodišnji spor dvije zemlje o razgraničenju na moru i kopnu, ali je Hrvatska ranije izašla iz arbitražnog sporazuma i ne priznaje odluku.

Posjeta Pudždemona "naučno-fantastična" situacija

Erjavec je danas povodom navoda da bi Sloveniju kao običan građanin uskoro mogao da posjetiti bivši katalonski lider Karles Pudždemon rekao da se radi o "naučno-fantastičnoj" situaciji i nerealom pitanju.

Na pitanje novinara da li bi slovenačka Vlada reagovala ako bi Španija za njim izdala evropski nalog za hapšenje, šef slovenačke diplomatije je rekao da bi u tom slučaju za postupanje bilo odgovorno Ministarstvo pravosuđa, a ne Ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenački mediji su danas su prenijeli spekulacije pojedinih španskih medija da bi Pudždemon uskoro mogao da posjeti Sloveniju, navodno na poziv pojedinih evroposlanika iz stranke Socijalnih demokrata Dejana Židana.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније