Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 06. 2021. 07:29   >>  07:29 3

SAVJET EU POTVRDIO

Slovenija ipak predložila promjenu granica na Balkanu

Savjet Evropske unije (EU) potvrdio je austrijskoj novinskoj agenciji APA da postoji dokument vezan za navodni slovenački non pejper o promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Međutim, nije objavljen javno jer bi mogao da ugrozi međunarodne odnose, piše Kliks.

APA je zatražila od Savjeta EU da otkrije "dokumente svih vrsta i na bilo kojem jeziku koji bi se odnosili na navodne slovenačke non pejpere ili slovenačke inicijative za promjenu granice na Zapadnom Balkanu i povezane rasprave".

Iz PR službe Savjeta EU rečeno je kako je Generalni sekretarijat Savjeta "identifikovao samo jedan dokument" koji ispunjava spomenute kriterijume. Ovu je poruku Savjet EU je objavio na svojoj veb-stranici u četvrtak uveče, piše slovenački 24ur.

Međutim, nakon ispitivanja slučaja, odlučili su da ne odobre pristup dokumentu jer je slučaj očito jedan od izuzetaka od direktive, prema kojoj institucije mogu odbiti pristup dokumentima čije bi otkrivanje "ugrozilo javni interes".

Navodni slovenački non pejper podigao je puno prašine sredinom aprila, kako na Balkanu, tako i u Sloveniji. Ovaj neslužbeni dokument, koji je objavio portal Necenzurirano, predlaže promjenu granica na Zapadnom Balkanu.

"Dovršetak raspada Jugoslavije, između ostalog, uključuje ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije", navodi se.

U regionu su takve ideje odbačene kao opasne jer bi mogle dovesti do novih ratova.

Prema medijskim izvještajima, u pripremama za slovensko predsjedavanje Savjetom EU, slovenački premijer Janez Janša takođe je pomogao da se proširi ideja iz non pejpera, što je negirao.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je vidio takav dokument i razgovarao o njemu sa Janšom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније