Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B.B. ]

21. 09. 2021. 17:04   >>  17:07 5

VUČIĆ

Spremni da nastave dijalog, ne prihvataju nametnuta rješenja

Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira i pune stabilnosti, ali i sigurnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji (KiM), ne prihvatajući rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Navodi se da Srbija smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obje strane.

"Srbija je spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali neće da prihvati rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama", kaže se u zaključcima.

Zaključke je prenio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predloge i uslova koji su, kako je rekao, važni za održavanje mira na KiM, ali i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Da bi dijalog između Beograda i Prištine bio nastavljen, Vučić je kazao da je prvi uslov povlačenje svih kosovskih trupa sa sjevera KiM i povratak na pređašnje stanje.

"Drugi uslov je odgovor od Evropske unije da li Briselski sporazum postoji ili ne", kazao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da će Srbija od EU tražiti da u roku od mjesec odgovori na to pitanje, ali i na to kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Predsjednik Srbije je naglasio da će i "njihovo ćutanje" biti "odgovor da taj sporazum ne postoji".

Kada je riječ o predlozima i pozivima Srbije, Vučić je naveo da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da poništi protivpravnu presudu poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću, a povodom izjave da je masakr nad 45 kosovskih Albanaca počinjen u selu Račak u januaru 1999. izmišljen.

"To smatramo sljedećim mogućim razlogom za veliku krizu, možda najveću do sada", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Priština ne bude ukinula tu presudu, to će biti odgovor Beogradu da imaju podršku za iseljavanje Srba i srpskih porodica sa KiM.

Vučić je na sjednici rekao da je odbio predlog predstavnika zemalja Kvinte za kompromisno rješenje za situaciju na sjeveru KiM jer je, kako je rekao, "sit politike svršenog čina".

"Prezueo sam tu odgovornost na sebe i odbio sam taj predlog, jer to nije kompromisno rješenje i unižavalo bi Srbiju", kazao je Vučić.

Kada je riječ o mogućim mjerama prema Prištini, Vučić je kazao da će ih Srbija narednih dana saopštiti.

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sazvana je nakon jučerašnje akcije specijalnih jedinica ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, koji su skidali registarske tablice sa srpskih automobila.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније