Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

21. 01. 2022. 15:26 >> 16:23
4

BIVŠI PREDSJEDNIK BUGARSKE

"Tajne službe S. Makedonije su filijale srpskih službi"

Bivši predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev izjavio je da Sjeverna Makedonija nije sprovela potrebne reforme za početak pregovora sa EU i naveo da su tajne službe te zemlje i dalje filijale srpskih koje su, kako je rekao, filijale ruskih tajnih službi.

On je time odgovorio na pitanje bugarske agencije BGNES da li dijeli optimizam novog premijera Bugarske Kirila Petkova poslije posjete Sjevernoj Makedoniji.

Plevnelijev, koji je bio bugarski predsjednik od 2012. do 2017. godine, rekao je da je važno da "prijatelji u Skoplju shvate da se samo lobiranjem neće ništa desiti, već da su neophodne reforme".

On je objasnio zbog čega Bugarska smatra da je Albanija spremna za početak pregovora sa EU, a da Sjeverna Makedonija nije.

"Vrlo je jednostavno. Kažemo da je Albanija spremna jer je u posljednje tri godine napravila obimne reforme, kave Skoplje nije. I zato sa puno prava bugarska država kaže da je (Albanija) ispred", rekao je Plevnelijev.

Kao potvrdu takve ocjene bivši bugarski predsjednik je naveo da je Albanija, kako je rekao, napravila pošten popis stanovništva i dala prava bugarskoj manjini, da je napravila promjene u udžbenicima i da se tamo već na drugačiji način govori o komunističkoj ideologiji i prošlosti, kao i da su službe Albanije mnogo integrisanije u EU i NATO.

"Ni jednu sličnu reformu nijesmo vidjeli u Republici Sjevernoj Makedoniji. To nije pravilan pristup. Na primer, službe Republike Sjeverne Makedonije su do dana današnjih prosto filijale srpskih, koje su opet filijale ruskih (tajnih sliužbi). I mi ne želimo da unesemo Tita i Staljina u EU", rekao je Plevnelijev.

Bivši predsjednik Bugarske je poručio "prijateljima u Skoplju" da su za početak pristupnih pregovora sa Unijom potrebne reforme.

"Dakle, dragi prijatelji u Skoplju, potrebne su reforme. Neophodno je djelovavanje, neohodni su konkretni rezultati. To će otključati vrata željenom članstvu u EU", rekao je Plevnelijev.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније