Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Beta ]

28. 02. 2022. 12:39   >>  12:40

FRONTEKS

Zapadni Balkan glavna tačka krijumčarenja oružja u EU

Zapadni Balkan je glavna tačka za šverc oružja ka Evropskoj uniji (EU), a medju državljanima regiona po upotrebi falsifikovanih dokumenata se izdvaja Albanija, ocenjuje Fronteks u godišnjoj analizi rizika.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, Fronteks ocenujuje da je najveći rizik za EU u domenu krijumčarenja oružja kopnena granica sa Zapadnim Balkanom.

"Tamo je u odnosu na sve granice Unije otkrivana najveća količina ilegalnog oružja (39 odsto) i najveći broj zabeležih slučajeva krijumčarenja oružja (devet odsto). Nakon Zapadnog Balkana kao rizične tačke krijumčarenja oružja Fronteks označava granice sa Ukrajinom, Moldavijom i Turskom", navodi se u izvještaju.

Fronteks ukazuje da preovlađuje krijumčarenje relativno malih količina oružja i municije uglavnom u putničkim vozilima, kao i da oružje često potiče iz postkonfliktnih zemalja.

"Medju državljanima koje prednjače u falsifikovanju dokumenata za ulazak u EU najviše je Ukrajinaca sa 1.521 slučajem. Albanija je na drugom mjestu sa 1.272 slučaja. Oni su uglavnom pokušavali da se domognu Velike Britanije. Na trećem mjestu su državljani Turske, sa 394 osobe uhvaćene sa lažnim dokumentima uglavnom u vazdušnim lukama", ukazuje Fronteks.

Uglavnom su lažirana prateća dokumenta neophodna za prelazak granice u vrijeme pandemije koronavirusa poput dokaza o regulisanom statusu boravka, dok građani Ukrajine, Albanje, Gruzije i Srbije najčešće prekoračuju limit legalnog boravka u EU.

Broj donijetih odluka o vraćanju državljana zemalja Zapadnog Balkana kućama iznosi oko 35.000, što je skok od skoro 9.000 u odnosu na podatke iz prethodne godišnje analize.

"Uprkos pandemiji koronavirusa šverc narkotika u EU se beleži novi rekord u zaplijenjenim količinama... Otkriveno je oko 208 tona hašiša, 24 tone kokaina, 2,5 tona kanabisa i 177 kilograma heroina. Prostor jugoistočne Evrope i Zapadni Balkan označeni su kao glavne tačke uzgajanja kanabisa na otvorenom prostoru, a Centralna i Zapadna Evropa u zatvorenom prostoru", dodaje se u tekstu.

Takođe se navodi da, prema procjenama Fronteksa, u EU raste potražnja za kokainom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније