Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

07. 03. 2022. 08:01 >> 08:53
3

PATRIJARH PORFIRIJE

Molimo se za mir u Ukrajini, da što prije dođe do mirovnih razgovora

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije pozvao je vjernike da se u ove dane naročito mole za mir u Ukrajini, uz nadu da što prije dođe do "mirovnih razgovora umjesto rata, jer mir nema cijenu".

Patrijarh Porfirije na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save u Beogradu, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani za mir u Ukrajini.

"Naša lična sjećanja, sjećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nijesu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima", rekao je patrijarh, a prenijela je Informativna služba SPC.

On je naveo da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podjele, ali ne samo u ovom trenutku između "naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego prijeti stradanjima i podjelama i u čitavom svijetu i u Evropi, gdje osjećamo kao da nadolazi tragedija".

"Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama, tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po cijelu Evropu i po čitav svijet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podijeljeni i još uvijek nedovoljno izmireni", rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao i da osjeća potrebu da podstakne sve sabrane da tugu pretvore u saosjećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

"Podsjećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosjećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbjeglice", poručio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da smo "dužni Hrista Boga radi da posvjedočimo istinsku i pravu ljubav, ljubav jevanđeljsku i hrišćansku, i da te ljude koji kao izbjeglice dolaze ne primimo samo u naše domove nego da ih smjestimo i u naša srca, u našu ljubav", podsjetivši da je SPC počela sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini.

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno djelovanje, očuvanje i svjedočenje mira gdje god da jesmo i gdje god da živimo, a naročito da se ulože sve duhovne i druge snage da za očuvanje mira na prostorima gdje se Srbi prožimaju žive sa drugim narodima, i na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje.

"Sa ovog mjesta danas posebno i naročito uputimo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Uputimo molitve Bogu da što prije dođ do mirovnih razgovora umjesto rata, jer mir nema cijenu", istakao je patrijarh Porfirije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније