Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Beta ]

16. 06. 2022. 23:15   >>  23:12

MILANOVIĆ

Neke zemlje EU da smanje standarde za pridruženje

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas na Prespanskom forumu za dijalog kako bi zemlje "s najvišim standardima" u Evrpskoj uniji trebale da smanje standarde za zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU.

"Zato što su se neke od njih našle u problemu ovih dana kada su pokušale podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, trebale bi bolje promisliti. Ne treba odugovlačiti s proširenjem još 20 godina", dodao je u svom govoru, misleći na Švedsku i Finsku koje blokira Turska.

Kada se radi o Ukrajini i njenom statusu kandidata Milanović je rekao da je on za to, ali da se ne smije zaboraviti na Bosnu i Hercegovinu.

"Šta nas sprečava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju", rekao je on.

Na drugom Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu pod nazivom "Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi" učestvovali su i premijeri Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova i Crne Gore, predsjednici Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Takođe su prisustvovali i ministri spoljnih poslova Turske, Grčke, Austrije, BiH, Poljske, Slovačke, kao i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel kao i povjerenik za proširenje Oliver Varhelji.

Milanović je istakao da evropske institucije nisu prepreka pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, već pojedine zemlje, među kojima je i Njemačka.

On smatra da protivljenje proširenju ne postoji zbog ekonomskih, već zbog sigurnosnih razloga, te da je nepriznavanje Kosova od strane Srbija jedna od prepreka proširenju.

"Ne mogu zamisliti zbog raznih političkih, socijalnih i istorijskih razloga da Srbija prizna Kosovo. Dok se to ne učini, pitanje neće biti riješeno", kazao je Milanović.

"To je nešto na što bi se trebali koncentrisati i uputiti poruku Srbiji da odabere stranu", dodao je Milanović koji smatra da je Srbija donijela odluku "da ide nekim svojim putem", a ne prema članstvu EU.

Milanović smatra da bi Hrvatska trebala blokirati zahtjev Finske i Švedske za članstvom u NATO-u, dok se ne promijeni izborni zakon u BiH kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније