Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M.

27. 06. 2022. 12:13 >> 12:11

BOREL PORUČIO

Princip jednoglasnosti u EU onemogućava donošenje važnih odluka

Visoki predstavnik za spoljne odnose i bezbjednosnu politiku Evropske unije Žozep Borel izjavio je da bi EU trebalo da odustane od principa jednoglasnosti, koji joj onemogućava donošenje važnih odluka u trenutku kada je proširenje ponovo na dnevnom redu.

Borel je napisao članak u vezi sa rezultatima prošlonedjeljnog samita lidera EU.

„Kako podstičemo proširenje EU, trebalo bi da uložimo sličan napor za reformu EU i našeg donošenja odluka. Zato što bi proširena EU trebalo da ima mogućnost da lakše djeluje. To takođe znači sužavanje obima pravila konsenzusa u spoljnoj politici i drugim područjima, donošenje više odluka sa kvalifikovanom većinom glasova“, naveo je Borel.

Istakao je da je Uniji trebalo mjesec dana da prihvati šesti paket sankcija Rusiji krajem maja, međutim neke od stavki dogovorenih u Evropskom savjetu (kao što je sankcija patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu) nisu mogle da se odraze u konačnom paketu.

"Sličnu dinamiku smo doživjeli u otpočinjanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pri čemu je jedna zemlja (Bugarska) blokirala odluku koju bi svi ostali mogli da prihvate", naveo je Borel.

Dodao je da sistem jednoglasnosti ima negativne posledice po kredibilitet i efikasnost EU.

Naveo da su ideju Evropske političke zajednice, francuskog predsjednika Emanuela Makrona, prihvatili svi lideri na samitu.

"Evropska politička zajednica može da omogući zemljama kandidatima da odmah učestvuju u različitim politikama EU. Takođe može da obuhvati, ako žele, određene zemlje od kojih se ne traži da se pridruže Uniji, kao što su Norveška, Švajcarska ili Velika Britanija", naveo je Borel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније