Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

17. 07. 2022. 14:01   >>  13:58 18

GRLIĆ RADMAN

Vučićev dolazak nijesmo shvatili kao iskren čin, to je provokacija

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman rekao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare povodom medijskih napisa o neodobrenju posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj da nijesu dobili službeni zahtjev za posjetu i da su shvatili taj potez srpske strane kao nedobronamjeran i kao provokaciju.

On je rekao da su hrvatske vlasti neslužbenim putem prije dva dana obaviještene o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu i još nekim mjestima, planiranoj za danas, prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT).

"Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog funkcionera smatramo da je neprihvatljiv", rekao je Grlić Radman.

On je rekao da su u petak uručili notu ambasadi Srbije kada su shvatili da srpska strana ne namjerava da obavijesti Hrvatsku o Vučićevom dolasku i da su shvatili da takav dolazak nije iskren već da je motivisan činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba Srbije.

"I naravno da je mi doživljavamo nedobronamjerno imajući u vidu da smo shvatili da takav dolazak nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisan činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba u Srbiji, a prije formiranja srpske vlade", rekao je on.

Grlić Radman je rekao da se hrvatska vlada iskreno zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije, da je to uvijek isticala, da je to evropska praksa i da niko više od vlade i premijera Andreja Plenkovića nije pokazao uključivost, toleranciju, pružio ruku u iskrenom dijalogu.

Upitan da li taj potez smatra provokacijom Srbije hrvatski ministar je odgovorio potvrdno.

"Smatramo provokacijom upravo iz činjenice da su ovdje žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstavljati srpskoj javnosti napore predsjednika Vućića i dobiti dodatne političke poene u kontekstu formiranja vlade", rekao je Grlić Radman.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније