Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

T.G. [ Beta ]

10. 08. 2022. 15:51   >>  15:52 1

U LUKU DRAČ

Prvi brod sa pšenicom iz Ukrajine stigao u Albaniju

Brod "Jaohar Ranim" sa više od 6.000 tona pšenice iz Ukrajine stigao je danas u luku Drač u Albaniji.

Ovo je prvi brod sa tovaraom koji je u Albaniju došao iz Ukrajine od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara, prenosi portal Albanian dejli njuz (Albanian daily news).

Ruska invazija izazvala je probleme sa hranom u cijelom svijetu jer je bio obustavljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, radi se o turskom brodu "Jaohar Ranim", koji je od ukrajinske do albanske luke plovio dvanaest dana, a pšenica koja je njime dovezena treba da bude dostavljena kompaniji u Tirani.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbjedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Prema podacima Instituta za statistiku (INSTAT), Albanija je prije početka rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji, uvozila preko 40 odsto žitarica iz Rusije i četiri odsto iz Ukrajine.

Albanija, ali i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, suočavaju se sa krizom usljed nestabilnog tržišta, što je posljedica ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Takođe, iako Albanija nije direktno zavisna od ruskog gasa i nafte, ne može da zadovolji energetske potrebe, te je prinuđena da uvozi veliku količinu električne energije po visokim cijenama.

Ovakva situacija je pogoršala životni standard u Albaniji, gdje je prosječna plata 490 eura, dok siromaštvo, prema podacima Svjetske banke, obuhvata oko 30 odsto stanovništva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније