Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ VOA ]

18. 08. 2022. 17:39 >> 17:37
10

RAZGOVORI U BRISELU

Borelj o dijalogu Kosova i Srbije: Za sada nema napretka

Ne bih mogao da kažem da je bilo napretka, zaključio je u završnom dijelu svog obraćanja medijima Žosep Borelj – visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, nakon cjelodnevne treće runde dijaloga između Kosova i Srbije održane u prijestonici Belgije.

“Za sada nema napretka”, kratko je odgovorio Borelj na jedno od novinarskih pitanja pre nego što je napustio salu za brifing.

"Na sastanku nisu postignuti dogovori, ali su obojica lidera svjesna važnosti nastavka razgovora", rekao je on.

Zvaničnik EU ukazao je da susret Kurtija i Vučića nije održan, kako je precizirao, u normalnim okolnostima - imajući u vidu da su ga obilježile napetosti na sjeveru Kosova koje su se dogodile uoči susreta.

Borelj je podsjetio da su se Kurti i Vučić sastali u trenutku aktuelnog rata, nakon ruske invazije u Ukrajini, zbog čega se, kako je rekao, svi nalaze u teškim trenucima.

"Ovo je vrijeme za pronalaženje rješenja za dugotrajna pitanja, svrha našeg susreta bilo je smirivanje situacije na terenu", rekao je visoki zvaničnik EU.

Radio Slobodna Evropa javio je iz Brisela da je predsjednik Srbije napustio zgradu EU bez obraćanja medijima, a šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao je novinarima da Vučić još izvjesno vrijeme ostaje u Briselu i da će se u petak obratiti javnosti.

"Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rješenja i zbog toga predsjednik Aleksandar Vučić ostaje još izvjesno vrijeme ovdje u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja", rekao je Petković.

Borelj, Lajčak, Vučić i Kurti su tokom dana održali dva susreta. U zdanju u kom se održavao dijalog boravio je i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar, objavio je RSE.

Uoči zajedničkih susreta - sa Boreljom su tokom jutra odvojeno razgovarali državnici Kosova i Srbije.

Borelj je na svom zvaničnom Tviter nalogu ocijenio da su nedavne tenzije na severu Kosova još jednom pokazale da je vrijeme da se krene napred ka punoj normalizaciji.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније