Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета  [ I. P. ]

21. 09. 2022. 14:25 >> 14:22

SAVJET EVROPE

S. Makedonija napredovala u pravnoj zaštiti manjina

Sjeverna Makedonija je ostvarila znatan napredak u pravnoj zaštiti prava nacionalnih manjina poboljšanjem svojih politika, ali je potrebno unaprijediti njihovu praktičnu primjenu, ocijenio je Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope.

U mišljenju koje je danas objavljeno navodi se da su međuetnički odnosi poboljšani, ali da veliki problem predstavlja govor mržnje, posebno onlajn.

"Iako su međuetnički odnosi poboljšani, podjele po etničkim i jezičkim linijama izlaze na površinu u momentima krize", navodi se u mišljenju i ističe da je potrebna veća politička podrška na visokom nivou i solidno finansiranje da bi se osigurala održivost strategije "Jedno društvo za sve".

Zabilježeno je nekoliko slučajeva da su policijske vlasti kršile ljudska prava a sankcije protiv pripadnika policije su rijetke, naveo je Komitet i pozvao da se zločini iz mržnje i govor mržnje efikasnije istražuju i da se ojačaju mehanizmi za nadzor ponašanja policije.

"Pravni okvir za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje je dodatno unaprijeđen, ali je njegova primjena i dalje nezadovoljavajuća i govor mržnje, posebno onlajn, ozbiljan je problem", ocijenio je Komitet Savjeta Evrope.

Prema mišljenju tog tijela, vlasti Sjeverne Makedonije nastavljaju da primjenjuju Okvirnu konvenciju prvenstveno na nacionalne manjine navedene u ustavu – Albance, Bošnjake, Rome, Srbe, Turke i Vlahe, uz izvjesnu fleksibilnost koja se primjenjuje u odnosu na nepriznate grupe.

Komitet Savjeta Evrope dao je nekoliko preporuka u cilju veće jednakosti i antidiskriminacije, zaštite nacionalnih manjina od neprijateljstva i nasilja, promovisanja njihove kulture, unapređenja obrazovanja i zastupljenosti u medijima i njihovih jezičkih, radnih i stambenih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније