Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Анадолија [ I. P. ]

22. 09. 2022. 09:17 >> 09:14
7

VUČIĆ U NjUJORKU

"Balkan ne može podnijeti još jedan rat"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i tom prilikom kritikovao svjetske lidere da "nikoga ne slušaju" već vode računa samo o svojim interesima.

"Ozbiljnost trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podijelim teške riječi, ali istinite. Sve ovo što danas radimo djeluje impotentno i blijedo. Stvarnost je da ovdje zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rješavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, nerijetko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana", rekao je Vučić.

Kako je kazao, za to nije kriv UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o "zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva".

Rekao je da bez obzira na to što Srbija i "sama osjeća posljedice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, neće odustati od temeljnih principa Ujedinjenih nacija."

"Nastavićemo da se zalažemo za dosljedno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni posjeduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mjestu iznesemo istinu", istakao je predsjednik.

Dodao je i da Balkan ne može podnijeti još jedan rat i nada se da će u tom naporu postojati dobra volja i razumijevanje svih zemalja.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније