Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1 ]

01. 11. 2022. 23:43 >> 23:42

DžOZEF

Regionalni ekonomski problemi u funkciji političkih

Predavač Instituta za spoljnu politiku američkog Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu Edvard Džozef kaže da nerješavanje kosovskog pitanja zaustavlja Srbiju i čitav region na putu napretka, a time što pojedine evropske zemlje ne priznaju Kosovo, Srbiji se daje premoć u pregovorima. Na pitanje koji je glavni problem koji sprečava region, koji stoji na putu održivog rasta zemalja, njihovoj stabilnosti i napretku, Džozef kaže da problemi nijesu ekonomski, odnosno da su ekonomski problemi u funkciji političkih.

"Ovdje se radi o nezavršenom raspadu Jugovslavije. Tu je uvijek centralno pitanje bilo i bilo je postavljeno vrlo direktno, šta će se desiti sa Srbima koji žive van Srbije. Milošević je imao odgovor na to, sada vidimo da, nažalost, Vučić ima obnovljeni odgovor", rekao je Džozef za N1.

Kako navodi, političko pitanje je ono što je nerazriješeno, nerazriješene su političke tenzije. To, kako kaže, sprečava progres u cijelom regionu.

"Mi smo identifikovali ključnu stvar, a to je pitanje Kosova. Razlog zašto je to Kosovo, nije zato što je Srbija veća zemlja i čak nije zbog Rusije, već jer četiri države Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka ne žele da priznaju nezavisnost Kosova. I to smo objasnili, Srbija time ima premoć nad Kosovom i zbog te premoći nju ne kritikuju i može da nastavi da nazaduje i da nastavi da manipuliše Zapad. To je suština problema“, smatra Džozef.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније