Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

26. 11. 2022. 15:32 >> 15:30
15

130. GODINA TITOVOG ROĐENjA

Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga s Titovim likom

Hrvatska pošta nije odobrila izradu prigodnog žiga s likom Josipa Broza Tita što su, povodom 130. godišnjice Titovog rođenja, tražili Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Savez društava Josip Broz Tito za filatelističku izložbu okviru obilježavanja godišnjce.

Žig s Titovim likom trebalo je da bude u upotrebi u samo jednoj pošti, u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, i to na samo jedan dan, ali Hrvatska pošta ni to nije odobrila, navode antifašisti.

"Njihov razlog odbijanja je bio taj da je Josip Broz rođen u maju, a mi tražimo žig u novembru. To nam je rečeno telefonskim pozivom. Probali smo da objasnimo da mi 130. godišnjicu Titovog rođenja obilježavamo cijele godine, a ne samo jedan mjesec i da je žig sastavni dio filatelističke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti. No, uskoro smo izgubili svaku nadu", rekao je agenciji Hina predsjednik SABA-e Franjo Habulin.

On ne smatra da odluka HP nužno ima političku pozadinu, ali da su možda ipak u pitanju neki drugi razlozi, podsjećajući na u izdavanje prigodnih žigova i dopisnica, povodom ovogodišnje 20. godišnjice zagrebačkog Queer festivala.

„Nijesam baš siguran da su homoseksualci i partizani u Zagrebu jednako dobrodošli. Moderno je pozivati se na ljudska prava, a u skladu s tim – lakše je odobren zahtjev LGBT zajednice nego zahtjev za žig za izložbu poštanskih maraka s likom Josipa Broza Tita“, naglasio je Habulin.

On je ocijenio da su za razlozi zbog kojih je HP odbila njihov prdlog „ipak neke druge vrste“ koje ne može da protumači.

„Ljudi u pošti bi morali reći zašto ne Titu. Ime Josipa Broza Tita u Zagrebu nije zabranjeno, iako se zaobilazi“, zaključio je Habulin.

Bivši predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza i Grupacije Alpe-Adria Filatelia i jedan od samo 15 dobitnika nagrade Evropskog filatelističkog saveza za doprinos evrofilateliji Ivan Librić rekao je za Hinu da je zahtjev antifašista Hrvaskoj pošti bio toliko benigan da nije očekivao da će biti ikakvih problema. Agencija Hina navodi da je od Hrvatske pošte dobila odgovor elektronskom poštom u kojem se ističe da su antifašisti zakasnili i da se prigodni poštanski žig izrađuje povodom neke godišnjice, na datum ili u mjesecu kad je neko rođen ili okrugle godišnjice nekog događaja na određen datum.

"U ovom slučaju zahtjev je glasio da se izradi prigodni poštanski žig pod nazivom ‘130. godišnjica rođenja J.B.Tita’. S obzirom da je godišnjica rođenja J.B. Tita bila u maju, a ne u decembru, predlagači su sa zahtjevom zakasnili", naglašeno je u odgovoru HP.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније