Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.М. [ Mina ]

10. 12. 2022. 09:02 >> 09:00

OSUDE ZA NASILjE NA SJEVERU KOSOVA

SAD pozvale Kosovo i Srbiju da izbjegavaju poteze i izjave koji podstiču napetosti

Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo su pozvale Srbiju i Kosovo da budu uzdržani i osudile nasilje na sjeveru Kosova.

Napetosti u odnosima Beograda i Prištine obnovljene su nakon što je policija Kosova pojačala prisustvo na sjeveru gdje je proteklih dana zabilježeno više incidenata.

Portparol Stejt departmenta, u odgovoru na zahtjev Glasa Amerike za komentar, naveo je da SAD osuđuju nasilje počinjeno u incidentima u utorak i četvrtak na sjeveru Kosova.

“Pribjegavanje tim metodama, uključujući i upotrebu eksploziva, nikada nije adekvatan način protesta i ugrožava nevine živote", kazao je on.

Zvaničnici Srbije su, reagujući na pojačano policijsko prisustvo, saopštili da imaju pravo i namjeru da vrate određeni broj vojnika na Kosovo, pozivajući se na Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

"SAD nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da budu uzdržani i izbjegavaju akcije ili izjave koje će dovesti do dalje eskalacije tenzija", navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na pitanja kako zvanični Vašington komentariše obnovljene tenzije na Kosovu, i izjave Beograda da se razmišlja o povratku do hiljadu vojnika na Kosovo.

U četiri opštine na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, za 18. decembar zakazani su lokalni izbori, čijem se održavanju protivi Srpska lista.

Američki zvaničnici takođe su saopštili da nema uslova za njihovo održavanje i zatražili da se odlože.

Policija Kosova je saopštila u petak da je situacija na sjeveru trenutno stabilna, dok je premijer Aljbin Kurti rekao da policija nije usmjerena protiv Srba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније